Luxemburgi miniszterelnök: Nem szabad Orbán túszaivá válnunk

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök arról beszélt az uniós csúcstalálkozón, hogy Orbán Viktor azért tesz keresztbe az EU -nak és azért akadályozza, hogy Ukrajna támogatást kapjon , hogy Magyarország hozzájuthasson a befagyasztott uniós pénzekhez. Orbán Viktor miniszterelnök szerint arról van szó, hogy az unió Ukrajna-stratégiája megbukott.

2023. október 27., 18:24

Szerző:

„Nem szabad hagyni Magyarországnak, hogy keresztbe tegyen az uniós döntéshozatalnak, és meghiúsítsa az Ukrajnának szánt, újabb pénzügyi támogatást” – jelentette ki Xavier Bettel. A luxemburgi miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának pénteki programja előtt arról beszélt, hogy Magyarország a befagyasztott uniós pénzek feloldására használhatja a nyomásgyakorlást. 

„Olyat nem lehet mondani, hogy ha pénzt akartok küldeni Ukrajnának, akkor nekünk is adjatok pénzt. Nem szabad Orbán túszaivá válnunk, de biztos vagyok benne, hogy erre találunk megoldást” 

– mondta Bettel.

Brüsszel további 100 milliárd eurót kért a következő négy évre, mivel az ukrajnai háború, valamint a magas kamatkörnyezet miatt a tervezett felett alakulnak a kiadások. Viszont öt ország, köztük Magyarország erősen fúrta a javaslatot, így csütörtökön nem is ment át a csúcstalálkozón – írja a 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel Brüsszelből adott interjút a Kossuth Rádiónak. A kormányfő emlékeztett: az ukrajnai háború kitörésekor az EU terve az volt, hogy Ukrajna „kezdjen egy honvédő háborút”, és adják ők a vérüket, az unió pedig a pénzt és a katonai eszközöket ehhez, mert reális esély van arra, hogy győznek a fronton. Amíg ez egy reális forgatókönyv, addig lehet beszélni arról, hogy pénzt adjunk ennek a stratégiai célnak az elérésére. De ma már mindenki tudja, csak nem meri kimondani, hogy ez a stratégia megbukott – fogalmazott a miniszterelnök. Az EU-csúcsra reagálva Orbán Viktor azt mondta: „Vissza is dobtuk, hogy a bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal, de nagy csata volt.”

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszél a sajtónak az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt Brüsszelben, Belgiumban 2023. október 26-án. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)