„Orbán Viktor a béka segge alá kerülhet Brüsszelben”

„Ez a mondás nagyjából összefoglalja, hol van a bizalom Orbán és más vezetők között” – mondta egy képviselő Brüsszelben, arra reagálva, ha Orbán Viktor szabotálja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót. 

2024. január 26., 13:20

Szerző:

Brüsszel azzal fenyegeti Orbán Viktort, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból Magyarországot, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló megállapodást a február 1-i csúcstalálkozón – írja a 24.hu

Brüsszel konkrétan azt üzente Orbán Viktornak, hogy „a béka feneke alatt van”

Magyarországnak pedig biztosan nem lesz jó a helyzete, ha megpróbálja meghiúsítani az európai vezetőket, amikor a jövő héten találkoznak, hogy jóváhagyják egy létfontosságú, 50 milliárd eurós mentőövet Ukrajnának, mivel Ukrajna az Oroszországgal folytatott háború harmadik évébe lép – írja a Politico. „Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott több éves halkan-lágy közeledés után ezúttal az európai diplomaták jelzik, hogy a „nukleáris opció” – Budapest kiiktatása az uniós szavazásból – már nem elképzelhetetlen, ha Ukrajna biztonságát veszélyezteti. EU tagjelölt ország.  Ha az EU bevetné az úgynevezett 7-es cikkelyt – a legsúlyosabb politikai szankciót egy tagállammal szemben, ami azzal jár, hogy felfüggeszti szavazati jogát az uniós döntésekre –, akkor Orbán valóban a béka feneke alá kerülne. Ez a mondás nagyjából összefoglalja, hol van a bizalom Orbán és más vezetők között” – mondta egy uniós tisztségviselő a lapnak. A cikkben idézett képviselő a többiekhez hasonlóan névtelenséget kért, hogy a belső dinamika korrodálódásával kapcsolatban beszélhessen.

Öt európai tisztviselő és diplomata szerint a blokk többi országa kész lépést tenni Budapest ellen, ami történelmi lépés lenne a kohézióra és egyhangúságra támaszkodó vezetők számára. „Ha Orbán a februári csúcson valóban újra blokkolja a megállapodást – a költségvetésről és az 50 milliárd euróról Ukrajna számára–, akkor a 7. cikkely felhasználása Magyarország szavazati jogának megfosztására valós lehetőséggé válhat” – mondta egy uniós diplomata.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy „Magyarország nem tart igényt a Kasszandra-szerepre”

Orbán Viktor decemberben közölte, hogy Magyarországnak nem az a célja, hogy blokkoljon dolgokat, hogy nemeket mondjon, hanem hogy igeneket, hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek. Nem nevezte jó döntésnek Ukrajna uniós költségvetésen belüli támogatását, mert az veszélybe sodorhatja a büdzsé egyéb rovatait, például a benne lévő magyar pénzeket is. Az ukránoknak adandó uniós pénzügyi támogatást mi semmilyen magyar pénzügyi kérdéssel nem akarjuk összekötni; az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspont nem azon múlik, felszabadítják-e a magyaroknak járó uniós pénzeket – jelentette ki. „Az az uniós módszer, hogy bajuk van a magyarokkal, majd megbüntetik a magyarok gyerekeit az Erasmus-programon keresztül, az a magyar lélektől idegen. Rendkívül hitvány dolognak tartjuk, mi ilyet nem csinálunk, különböző dolgokat nem kapcsolunk össze” – emelte ki. Az ukránok ügyéről nem akkor tudunk megállapodni, ha van pénz Magyarországnak, hanem akkor, ha az a javaslat önmagában értelmes – mondta el, hozzátéve: a legfontosabb, hogy az ukránok támogatása legyen kívül a költségvetésen, és ne kapcsolják össze más költségvetési kérdésekkel.

A februári európai uniós csúcsról a miniszterelnök elmondta, külön lehet választani két ott tárgyalandó kérdéskört: az egyik Ukrajna uniós pénzügyi támogatása, a másik pedig az egyes tagállamok ettől független költségvetés-módosítási igénye.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)