Gazdatüntetés – Lezárták a határokat a traktorosok

Belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal akadályozzák az országaik közötti határátkelők forgalmát, a gazdatüntetés újra elérhetetlenné tette a belgiumi Zeebrugge kikötőjét – tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap pénteken a rendőrségre hivatkozva. Alexander De Croo belga miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgette.

2024. február 2., 13:48

Szerző:

Belgium déli országrésze, Vallónia gazdái mellett az eddiginél határozottabb figyelemfelkeltő megmozdulásba kezdtek az észak-belgiumi Flandria gazdái is, akik holland mezőgazdászok támogatásával átjárhatatlanná tették a belga-holland határokat. A véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen tiltakozó gazdatüntetés résztvevői óránként legfeljebb csak néhány kamiont engednek az egyik országból a másikba.

Az északi Antwerpen környéki autópályák nehezen járhatók, kijárataik forgalmát szintén traktorok lassítják. A flamand gazdák pénteken újra megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat is. Az ország második legnagyobb tengeri kikötőjét keddtől két napra már zár alá vették.

A gazdatüntetés lebénítja az országot

A gazdák szakszervezetei és néhány nagyobb üzletlánc között létrejött megegyezésnek köszönhetően az ország több városában legalább részben feloldották a traktoros blokádot, a tüntetők és a kormány közötti megegyezésre azonban még várni kell – jegyzeték meg.

A belga miniszterelnök a flamand nyelvű Radio 1 közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott: „eljött az idő, hogy a gazdák felhagyjanak a blokádokkal”, ugyanis – közölte – a termelők jelzését európai és országos szinten is megértették a politikusok.

„A mi megközelítésünk az, hogy konzultációkat kezdünk, míg mások a hadsereg bevetését támogatták. De nem hiszem, hogy ez a fajta konfrontáció sokra vezetne" – fogalmazott Alexander De Croo.

Úgy vélte, a belga kormány már sok lépést megtett a gazdák érdekében, noha – mint kiemelte – tisztában van azzal, hogy a tüntetők nagyon gyors megoldásokat várnak. A legtöbb kérdés összetett, megoldásuk időt igényel – tette hozzá a belga miniszterelnök.

A tiltakozó akciók szervezői pénteken közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a tüntetéseket, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődött vidéki városok közelében.

A magyar gazdák is csatlakoznak

Mint arról beszámoltunk,  magyar gazdák is csatlakoznak az Európa-szerte kitört traktoros tiltakozáshoz. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke kifejtette: az ukrán élelmiszerekre vonatkozó vámmentesség újabb egy évre való meghosszabbítása állandósítja az eddigi tarthatatlan helyzetet. Hozzátette: nemcsak Ukrajnának, hanem Moldovának is engedélyezték a vámmentességet, ami felfelé nyomja az árakat és rontja a gazdák helyzetét.

Eddig azonban az Európai Unió (EU) részéről erre a problémafelvetésre a gazdák csak semmit mondó válaszokat kaptak. A vámmentességet ismételt megadása egy éve nagyon „durva” megközelítése az ügynek, ez ellen fel fogunk lépni – szögezte le.

Jakab István bejelentette:

mához egy hétre 11 órakor Záhonyban a magyar gazdák ott lesznek a traktorjaikkal.

Mint mondta, a traktorok felvonulását egyelőre jelzésnek szánják, de ha az unió nem változtat a döntésén, és újra meg akarja adni a vámmentességet Ukrajnának, lesznek további lépések.

(Kiemelt képünk: Egy gazdálkodó részt vesz egy tiltakozó akción a brüsszeli Európai Parlamentben, amelyet több belga és más európai országbeli mezőgazdasági szakszervezet szervezett 2024. február 1-jén, csütörtökön. Az ABS (Algemeen Boerensyndicaat), az FWA, az FAJ részt vesz a gazdák Európa-szerte zajló tiltakozásaiban, mivel jobb feltételeket követelnek a termesztéshez, a termeléshez és a megfelelő jövedelem fenntartásához. Fotó:DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP)