Traktorral mennek Rómába az európai agrárpolitika ellen tüntető gazdák

Traktorokkal vették körbe az olasz fővárost az egész országból érkező tüntető gazdák, akik több ponton elfoglalták a Rómába bevezető országutakat hétfőn.

2024. február 5., 20:09

Szerző:

A Rómába igyekeznek a tüntető gazdák.  A tervek szerint az éjszakát a földeken töltik, melyeket ingyen bocsátottak rendelkezésükre a tulajdonosok.


Északról és déli irányból is megindultak hétfő reggeltől kezdve a több hete tiltakozó gazdák traktorai Róma irányába. Az elsők között azok érkeztek meg, akik a főváros körüli régióból indultak el. A Nomentana nevű országút római bejáratánál álltak meg, és várják a távolabbról jövők érkezését.


A legnépesebb csoport Toszkánából tart a főváros felé: a közel négyszáz traktor érkezését a késő esti órákban várják. A gépek az országutakon haladnak, sorfaluk jelentősen lassítja a járműforgalmat.


Andrea Porro, az Agrár Felszabadítás nevű mozgalom vezetője úgy nyilatkozott, terveik szerint csütörtökig ezernél is több traktor vehetik körbe Róma városát.


Egyelőre nem lépnek be Róma területére, mivel nem kaptak rá engedélyt.


A hatóságoktól azt kérték, hagy vonulhassanak be a városközpontba. A hét végére országos megmozdulást szerveznek. Fel akarnak szólalni a kedden kezdődő Sanremói Dalfesztivál színpadán is.


Amint arról mi is beszámoltunk az olaszországi gazdatüntetések január 19. óta tartanak. Bolognában hétfőn koporsóval vonultak fel a mezőgazdaságban dolgozók az agrárágazat halálát hirdetve. Az északi Torinó és a déli Caserta városon kívüli területén is traktoros tüntetések zajlottak: Casertában a gazdák zöldséget és gyümölcsöt osztottak.


Tiltakozások zajlanak Szardínia és Szicília szigetén.


Milánóban néhány traktor napok óta Lombardia tartományi székháza előtt állomásozik, és ezeket a gazdákat egy tehén is kíséri.
A nemzeti színű zászlókkal díszített traktorok az európai agrárpolitika megszorításai, valamint a szintetikus agrár- és élelmiszertermékek ellen tüntetnek.

A tüntető gazdák üzenetet kaptak Japánból


Giorgia Meloni miniszterelnök Japánban folytatott tárgyalásairól üzent, hangoztatva, hogy kormánya készen áll meghallgatni a gazdákat. „Kormányzásunk kezdete óta kiemelt figyelmet fordítunk a mezőgazdasági szektorra, növeltük az ágazatnak szánt forrásokat, és a gazdasági helyreállítási csomagból már 8 milliárd eurót különítettünk el a szektornak” – nyilatkozta Meloni.


Úgy vélte, Brüsszel téves „ideológiai” agrárpolitikája vezetett a gazdák tiltakozásához. Megjegyezte, hogy Olaszország elsőként tiltotta be a szintetikus élelmiszertermékeket egy novemberben született törvénnyel. A Liga párt európai parlamenti frakcióvezetője, Marco Campomenosi azt mondta, a gazdatüntetések figyelmeztető jelzések az elhibázott európai döntések miatt, melyeket nem szabad nem észrevenni.


A júniusi európai parlamenti választással lehet helyretenni a jelenlegi Európai Bizottság hibáit – tette hozzá.


A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet közleménye szerint az Európai Unió zöldpolitikája „nem ellensége, hanem stratégiai szövetségese az agrárvilágnak”.

Olaszország mellett Európa-szerte tüntetnek a gazdák: a belga, a holland és a francia gazdák is traktorokkal zárják el az utakat. A megmozdulásokhoz a magyar gazdák is csatlakoznak..

(Kiemelt képünk: Olasz gazdák tüntetnek az autópálya bejáratánál a közép-olaszországi Orte városában 2024. február 3-án. Traktorok százai hajtottak zajos konvojban az Orte kisvárosából vezető úton a Rómába vezető autópálya bejárata előtti térre, ahol a rendőrség is bevetésre került.
Andrea BERNARDI / AFP)