Giorgia Meloni fontos feltételt szabott Orbán Viktornak

Giorgia Meloni,  olasz miniszterelnök sajtóértesülések szerint akkor nyitna utat a Fidesz előtt az általa vezetett frakcióba, ha a magyar kormány nem blokkolja tovább az Ukrajnának szánt támogatást.

2024. január 11., 10:24

Szerző:

Arról igyekszik meggyőzni Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Orbán Viktort, hogy álljon el Ukrajna uniós támogatásának vétójától és javítson a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fűződő kapcsolatán. Cserébe utat nyitna a Fidesz előtt az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – írja a Bloomberg alapján a hvg.hu.

Meloni arra is rá akarja venni Orbánt, hogy változtasson az álláspontján Ukrajna EU-csatlakozása ügyében. A lapnak névtelenül nyilatkozó, az ügyet ismerő források szerint ezek lennének az ECR-hez való csatlakozás feltételei. A kérdésről már több szinten is zajlottak megbeszélések, döntés azonban még nem született – olvasható a cikkben.

A Fidesz 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból, azóta egyik frakciónak sem tagja. Orbán az utóbbi hetekben többször is beszélt arról, hogy tárgyalások folynak a belépésről az ECR-be, amelynek egyebek mellett tagja Meloni pártja, az Olasz Testvérek és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor fogadta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, 2023. szeptember 14-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.