Videón: traktorokkal elzárták a magyar gazdák az utat Ukrajna felé

Traktorokkal zárták el a magyar gazdák az utat Ukrajna felé Záhonynál. A gazdák az olcsóbb ukrán gabona behozatalan ellen tiltakoznak. Nem csak a magyar gazdák tiltakoznak, Lengyelországban is tüntetést tartanak pénteken az ukrán határnál.

2024. február 9., 13:44

Szerző:

Az Euronews beszámolója szerint a traktorokkal demonstráló gazdák az Európai Bizottság azon döntése ellen tiltakoznak, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezte.

Az Európai Unión belül hetek óta tartanak a gazdatüntetések, de nem csak az ukrán gabona behozatala ellen tiltakoznak. A gazdákat hátrányosan érintik a környezetvédelmi szabályozások, amelyek betartásá jelentős költséget ró rájuk, miközben nem kapnak elég pénzügyi támogatást a családi gazdaságaik fenntartására és fejlesztésére. Ezen felül tiltakoztak amiatt is, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak például a gyomirtók  használatával kapcsolatban, addig Dél-Amerikából az importcégek olcsó és ellenőrizetlen árut is behozhatnak. Ez pedig piaci hátrányba hozza a európai gazdákat.

A MAGOSZ elnöki posztját Jakab István fideszes országgyűlési képviselő tölti be, aki korábban a parlament alelnöke is volt. A kormányközeli vezetésű szövetség már tavaly ősszel is szervezett traktoros demonstrációt Záhonyba, akkor az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen tiltakoztak.

 A belga és holland gazdák is határzárral tiltakoztak

Amint arról beszámoltunk, belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal akadályozták az országaik közötti határátkelők forgalmát, a gazdatüntetés újra elérhetetlenné tette a belgiumi Zeebrugge kikötőjét.

.Belgium déli országrésze, Vallónia gazdái mellett az eddiginél határozottabb figyelemfelkeltő megmozdulásba kezdtek az észak-belgiumi Flandria gazdái is, akik holland mezőgazdászok támogatásával átjárhatatlanná tették a belga-holland határokat. A következetlen uniós agrárpolitika ellen tiltakoztak.

Akkor a belga miniszterelnök a flamand nyelvű Radio 1 közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott: „eljött az idő, hogy a gazdák felhagyjanak a blokádokkal”, ugyanis – közölte – a termelők jelzését európai és országos szinten is megértették a politikusok. „A mi megközelítésünk az, hogy konzultációkat kezdünk, míg mások a hadsereg bevetését támogatták. De nem hiszem, hogy ez a fajta konfrontáció sokra vezetne" – fogalmazott Alexander De Croo.

Úgy vélte, a belga kormány már sok lépést megtett a gazdák érdekében, noha – mint kiemelte – tisztában van azzal, hogy a tüntetők nagyon gyors megoldásokat várnak. A legtöbb kérdés összetett, megoldásuk időt igényel – tette hozzá a belga miniszterelnök.

(Kiemelt képünk forrása: MAGOSZ hivatalos Facebook oldalaa)