„Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!” – folytatódnak a gazdatüntetések Romániában

Folytatódtak hétfőn és a megyék mintegy felére kiterjedtek Romániában a gazdák és fuvarozók forgalomlassító tüntetései, közben a rendőrség bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított az erőszakra bujtogatók ellen.

2024. január 15., 19:55

Szerző:

A hatodik napja demonstráló gazdák és fuvarozók a biztosítási tarifák, az üzemanyagra kivetett jövedéki adók és az országon áthaladó, havi többmillió tonnányi ukrán gabonaexport általuk vélelmezett piactorzító hatásai ellen tiltakoznak. A traktorokat és teherautókat a rendőrség – erre vonatkozó engedély híján – a legtöbb helyen nem engedi be a nagyvárosokba, ezért a járművezetők az országutakon és a városok körgyűrűin, menetoszlopokba rendeződve, dudálva, zászlókat lobogtatva demonstrálnak. Hétfőn tüntetők akadályozták a forgalmat a Románia és Szerbia közötti temesmórai (Moravita) határátkelő térségében is.

Az országos rendőrfőkapitány hétfői sajtóértekezletén közölte: 24 ügyben indult bűnvádi eljárás bujtogatás gyanújával a közúti fuvarozók és mezőgazdasági termelők közösségi csoportjában megosztott üzenetek miatt. Benone-Marian Matei szerint a gyanúsítottak erőszakra buzdító üzeneteket posztoltak.„Gyertek, ragadjunk fejszét és szolgáltassunk igazságot magunknak!”,

„Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!”

– idézte a rendőrség vezetője által említett példákat az Agerpres hírügynökség.

Román médiabeszámolók szerint a korábbi évek korrupcióellenes megmozdulásainak egyik állandó résztvevőjét, Angi Serban civil aktivistát is előállította a rendőrség, miután közösségi oldalán feltette a szónoki kérdést:

„ha a rendőrség fegyverrel érkezik egy békés tüntetésre, vajon nem lenne az is legitim, hogy a nép Molotov-koktélokat hozzon?”.

Az aktivista arra reagált, hogy a rendőrség bevetési egységének egyik álarcos kommandósa vasárnap fegyvert emelt egy járműre, amely elindult a rendőrkordon felé. A rendőrség parancsnoka hétfői sajtóértekezletén azt állította, hogy a nem halált okozó lőszerrel megtöltött fegyvert a kommandós nem a járművezetőre, hanem a motorházra irányította.

Közben a kormánynál is folytatódtak az egyeztetések a tüntetők képviselői és a szaktárcák vezetői között. Az Agerpres szerint a mezőgazdasági miniszternek sikerült is megállapodásra jutnia a juhtenyésztők egyesületeinek képviselőivel.

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfő reggel a szállításügyi és a mezőgazdasági tárca vezetőjével, valamint a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel konzultált a feszült helyzet mielőbbi rendezésének lehetőségeiről. Azt mondta: a kormány jóhiszemű és nyitott a párbeszédre, de nem hajlandó engedni azokból az intézkedésekből, amelyeket az adócsalás megfékezése érdekében vezetett be.

A kormány közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy a hatóságok megvizsgálták azt a – tüntetők által hangoztatott – sérelmet, miszerint Romániában feketén értékesítik a más piacokra szánt ukrán gabona egy részét.

„Az első helyszíni adatok alapján megerősíthető, hogy 2023 októberétől kezdődően csak tranzitról van szó, az ukrán gabona áthalad az országon a konstancai kikötő felé, de nem értékesítik Romániában” – olvasható a román kormány hétfőn kiadott közleményében.

(Kiemelt képünkön: Több száz fuvarozó és gazdálkodó gyűlik össze Románia-szerte, hogy a magas biztosítási, üzemanyag- és műtrágyaárak ellen tiltakozzon a romániai Bukarestben 2024. január 14-én, vasárnap. Fotó: Mehmet Serkan Eruysal / Anadolu via AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.