Nincs tömegközlekedés, fegyveresek az utakon, kijárási tilalom, kötelező a maszk - beszigorított Ukrajna, Szerbia és Horvátország

2020. április 3., 18:33

Szerző:

Bár Ausztriát leszámítva a Magyarországgal határos államokban viszonylag alacsony a koronavírussal megfertőzöttek száma, a szomszédok élenjárnak a szigorúságban, és sorra hozzák az újabb korlátozó intézkedéseket. Részben azért is, mert attól tartanak, az egészségügyi rendszer képtelen lenne nagyszámú beteg eredményes kezelésére - írja a HVG.

Koronavírus - Ukrajna Pestisdoktor maszkot visel egy nő a nyugat-ukrajnai Lviv városban.
Fotó: Pavlo Palamarcsuk

Ukrajnában a legújabb intézkedések értelmében

maszk nélkül tilos közterületen tartózkodni, és már nem engedélyezik azt sem, hogy – leszámítva a gyermeksétáltatást - két emberből állónál nagyobb csoportok lépjenek ki az utcára.

A 16 évesnél fiatalabbak nem látogathatják a közterületeket, és a parkokba, erdőkbe vagy vízpartokra az ukrán polgárok csak egymagukban mehetnek. Az országban – ahol jelenleg mintegy ezer fertőzöttet tartanak nyilván – már korábban betiltottak minden rendezvényt, s tíz embernél több csak akkor ülhet össze, ha az szükséges az állam vagy az önkormányzatok működése érdekében.

„A kormányzat ugyan sorra hozza a korlátozásokat, mégsem látszik, hogy lenne bármilyen központi terv a járvány megfékezésére: az egész országban rendkívüli állapotot hirdettek, s már részben a külföldön lévő ukrán állampolgárok előtt is lezárták a határokat” – mondta a HVG-nek Dmitro Tuzsanszkij kijevi újságíró.

Koronavírus - Kárpátalja A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő rendőrök járőröznek Ungvár központjában

Szerbiában is drákói szigorral igyekeznek lassítani a járvány terjedését, egyelőre úgy tűnik, többé-kevésbé sikeresen: 1500 beteget regisztráltak, igaz, az utóbbi napokban felgyorsult a terjedés üteme. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy megszigorítják a korlátozásokat, és gyakorlatilag

teljes kijárási tilalmat hirdettek szombat déltől hétfő hajnalig. Az eddigi szabályok szerint hétköznapokon délután öt után nem volt szabad a közterületeken tartózkodni.

A belgrádi vásár területén közben az egyik hatalmas csarnokba több ezer ágyat vittek, hogy kezelhessék az enyhébb tüneteket produkáló betegeket.

Az Alekszandar Vucsics államfő mögött álló Szerbiai Haladó Párt többséggel rendelkezik a parlamentben, ám az elnök által március 15-én kihirdetett – s a magyarországihoz hasonlóan határidő nélküli – rendkívüli állapot egyik elemeként a törvényhozás szerepe is jelentősen csökkent.

Az utcákon fegyveres katonák is járőröznek, sokak szerint a szerbiai hatalom az emberi jogok túlzott korlátozására is felhasználhatja a rendkívüli helyzetet.

Koronavírus - Szerbia Az új koronavírus járványa miatt bezárt termelői piac Belgrádban
Fotó: Andrej Cukic

„Valóban sokkal határozottabbak és célratörőbbek Szerbiában az intézkedések, mint Magyarországon, s jóval hamarabb is születtek meg a közterületeken tartózkodást korlátozó döntések” – mondta a HVG-nek egy szabadkai magyar ügyvéd, aki hozzátette: nagyon kevés tesztet végeztek eddig, ennek a fő oka a hiány volt. „Az utóbbi napokban viszont elkezdtek tesztelni, ennek tudható be, hogy néhány napja drámaian megugrott a regisztrált fertőzöttek száma: az új gyakorlat szerint a fertőzöttek környezetében mindenkit tesztelni fognak” – tette hozzá. 

Fertőtlenítőszert, védőöltözetet nem lehet kapni, 500 lélegeztetőgépet is Kínából várják.

Koronavírus - Horvátország Dubrovnik. A Lazareti épületegyüttes eredeti rendeltetése szerint karanténként szolgált azoknak a kereskedőknek, utazóknak és tengerészeknek a számára, akik esetleg fertőző betegségeket hurcoltak volna be a városba.
Fotó: Darko Bandic

Horvátországban, ahol ugyancsak ezer körül van az igazolt fertőzöttek száma – március 22-én harminc napra felfüggesztették a tömegközlekedést, s csak a taxik járhatnak.

Az adriai szigetekre induló kompokra is csak a hivatalosan ott élők szállhatnak fel. A határokat lezárták, a közúti forgalmat is korlátozni próbálják, és csak a munkaadók adhatnak ki olyan igazolásokat, hogy az autóba ülők munkavégzés céljából tartózkodnak az utakon. A rendszert valószínűleg hamarosan szigorítani fogják, mert a hatóságok szerint a vállalatok túl könnyű kézzel osztogatják az igazolásokat.  

Egyelőre csak a fertőzöttek szűk környezetét vizsgálják, eddig mintegy ötezer tesztet végeztek. A beszámolók szerint jut elég szájmaszk és lélegeztető gép, a legnagyobb zágrábi klinikán külön részleget hoztak létre a koronavírusos betegek kezelésére.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.