Légihidat hoz létre az EU a krízisbe keveredett Kongóba

Légihíddal segíti az EU a Kongói Demokratikus Köztársaság polgárháború sújtotta vidékeit, derült ki az Európai Bizottság szombati tájékoztatójából.

 

2023. március 4., 14:43

Szerző:

Az Európai Unió több mint 47 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) mozgósít, és humanitárius légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusaitól sújtott emberek megsegítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság szombaton.

A közlemény szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Észak-Kivu tartományban a humanitárius helyzet drasztikusan romlik a fegyveres konfliktus jelentős kiszélesedése miatt. A humanitárius szervezetek egyre rosszabb helyzetben vannak, és egyre nehezebben birkóznak meg azzal a feladattal, hogy segítsenek kielégíteni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek ezreinek szükségleteit.

A segítségnyújtás megkönnyítése érdekében az EU humanitárius légihidat hoz létre. A műveletben - amelyet Franciaország támogatásával hajtanak végre - az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) és más humanitárius partnerekkel együttműködve nyújtanak támogatást orvosi és egészségügyi eszközök, valamint élelmiszerek eljuttatásával.
A több mint 47 millió eurós támogatással az EU humanitárius partnerein keresztül biztosítja olyan azonnali szükségletek fedezését, mint a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények, a menedék és a közbiztonság.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU készen áll arra, hogy minden szükséges eszközt mozgósítson a humanitárius dolgozók támogatására, beleértve a logisztikát és a légi közlekedést is, hogy segítsék a Kongói Demokratikus Köztársaság lakosságát.

Kongó keleti részén több mint 120 milícia harcol az értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt elmenekülők számát már ötmillióra becslik.

(Kiemelt kép: A kongói Demokratikus Köztársaság zászlójával tüntető nő az Afrikai Unió ülése előtt, az etiópiai Addisz Abebában 2023. február 17-én. Fotó: Amanuel Sileshi / AFP)