Légihidat hoz létre az EU a krízisbe keveredett Kongóba

Légihíddal segíti az EU a Kongói Demokratikus Köztársaság polgárháború sújtotta vidékeit, derült ki az Európai Bizottság szombati tájékoztatójából.

 

2023. március 4., 14:43

Szerző:

Az Európai Unió több mint 47 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) mozgósít, és humanitárius légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusaitól sújtott emberek megsegítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság szombaton.

A közlemény szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Észak-Kivu tartományban a humanitárius helyzet drasztikusan romlik a fegyveres konfliktus jelentős kiszélesedése miatt. A humanitárius szervezetek egyre rosszabb helyzetben vannak, és egyre nehezebben birkóznak meg azzal a feladattal, hogy segítsenek kielégíteni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek ezreinek szükségleteit.

A segítségnyújtás megkönnyítése érdekében az EU humanitárius légihidat hoz létre. A műveletben - amelyet Franciaország támogatásával hajtanak végre - az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) és más humanitárius partnerekkel együttműködve nyújtanak támogatást orvosi és egészségügyi eszközök, valamint élelmiszerek eljuttatásával.
A több mint 47 millió eurós támogatással az EU humanitárius partnerein keresztül biztosítja olyan azonnali szükségletek fedezését, mint a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények, a menedék és a közbiztonság.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU készen áll arra, hogy minden szükséges eszközt mozgósítson a humanitárius dolgozók támogatására, beleértve a logisztikát és a légi közlekedést is, hogy segítsék a Kongói Demokratikus Köztársaság lakosságát.

Kongó keleti részén több mint 120 milícia harcol az értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt elmenekülők számát már ötmillióra becslik.

(Kiemelt kép: A kongói Demokratikus Köztársaság zászlójával tüntető nő az Afrikai Unió ülése előtt, az etiópiai Addisz Abebában 2023. február 17-én. Fotó: Amanuel Sileshi / AFP)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.