Ismét keresztényeket gyilkolnak az iszlamisták Kongóban

Egy templomban robbant egy házi készítésű pokolgép a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében vasárnap. A hadsereg szerint iszlamisták robbantottak.

2023. január 15., 14:13

Szerző:

Legalább hatan meghaltak és tizenöten megsebesültek, amikor házi készítésű pokolgép robbant a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Észak-Kivu tartomány egyik templomában vasárnap. A hadsereg iszlamista terroristákat tett felelőssé a merényletért.

Anthony Mualushay, a katonaság egyik szóvivője azt mondta, az istentisztelet alatt követték el a merényletet, amelyért a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai iszlamista milíciát tette felelőssé.

„A biztonsági erők urai a helyzetnek, a sebesülteket kórházba szállították” – tette hozzá a hadsereg közleményben.

Az ugandai határ melletti Kasindi térségében a kongói és az ugandai kormányerők már korábban műveleteket hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges ADF ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy az utóbbi két évben több száz falusit mészárolt le a környéken.

A tartományban az ADF mellett az M23 nevű, többségében tuszikból álló felkelőcsoport is aktív.

(Kiemelt kép: gy kongói katona sétál a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Goma városától északra található Kanyaruchinyában, miközben a háború miatt kitelepítettek dél felé menekülnek 2022. november 15-én. ALEXIS HUGUET / AFP)