Tömegsírokat találtak a Kongói DK északkeleti részén

Negyvenkilenc civil földi maradványát tartalmazó tömegsírokat találtak a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, miután a hétvégén egy helyi milícia sorozatos támadásokat hajtott végre a térségben – közölte szerdán az ENSZ.

2023. január 19., 07:04

Szerző:

Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője New Yorkban nyilatkozva arról számolt be, hogy a tömegsírokat a forrongó Ituri tartomány két falujában fedezték fel nagyjából harminc kilóméterre keletre Bunia városától. A Nyamamba nevű faluban 42 áldozat, köztük hat gyerek holttestét fedezték fel, további hét férfi földi maradványait pedig a Mbogi nevű faluban. Haq szerint az országban állomásozó ENSZ-békefenntartók haladéktalanul járőröket küldtek a régióba, miután a hétvégén olyan értesülésekhez jutottak, hogy a Szövetség Kongó Fejlődéséért (CODECO) nevű milíciához köthető fegyveresek civilekre támadtak. Mint mondta, ekkor tették „a hátborzongató felfedezést.”

A helyi hatóságok úgy tudják, hogy a fegyveresek nőket is elhurcoltak a falvakból. Tavaly júniusban a CODECO hét frakciója jelentette be, hogy véget vetnek a civilek elleni erőszaknak Ituriban, azon belül pedig különösen Djugu körzetben, ahol a milícia nagyon aktív. Ennek ellenére fokozatosan újraindították támadásaikat. December óta 195 ember vesztette életét a CODECO milícia és más fegyveres csoportok erőszakcselekményeiben, amelyek miatt másfél millió ember kényszerült elmenekülni otthonából Ituri tartományban.

(Kiemelt képünk: NEW YORK, NY - MÁRCIUS 25. : Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője sajtótájékoztatón beszél New Yorkban 2014. március 25-én. Fotó: CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)