EMA: a beoltottak megfertőződése nem jelenti azt, hogy nem működnek a vakcinák

Az EMA mindenkit biztat mindkét dózis felvételére.

2021. augusztus 4., 19:45

Szerző:

A teljes beoltottság kulcsfontosságú a koronavírus és változatai, köztük a delta variáns elleni védelemhez, az Európai Unió által jóváhagyott valamennyi vakcina magas szintű védelmet nyújt a koronavírus által okozott betegségek ellen és a halálesetek megelőzésére, írja az MTI az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdai közleménye alapján.

A két uniós ügynökség kiemelte, határozottan biztatják mindazokat, akik jogosultak a beoltásra, arra, hogy időben vegyék fel a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját. A beoltottság fontos a súlyos betegségekkel küzdők és a kórházi kezelés kockázatának kitettek védelmére, alapvető szerepet játszik a vírus terjedésének csökkentésében és az újabb vírusváltozatok megjelenésének megakadályozásában is – fogalmazott a közlemény.

A már beoltottak esetleges megfertőződése nem jelenti azt, hogy a vakcinák nem működnek. Noha az unióban engedélyezett koronavírus-vakcina mindegyikének hatékonysága nagyon magas, egyetlen oltóanyag sem száz százalékos hatékonyságú. Hozzátették: ez azt jelenti, hogy nagyon korlátozott számban előfordulhat fertőzés a beoltottak körében is. Egyidejűleg azt tanácsolták, bizonyos esetekben fontolóra kell venni az oltóanyag első és a második adagja közötti idő csökkentését az engedélyezett határokon belül.

A beoltottak sokkal jobban védettek a koronavírus és variánsai ellen, mint a nem beoltottak, ezért mindenkinek törekednie kell arra, hogy a lehető leghamarabb teljes védettséget szerezzen a koronavírus ellen – közölték.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna, valamint a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináit ajánlotta használatra. Jelenleg még vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállat oltóanyagát, a CureVac vakcináját, a Sinovac és a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

(Kiemelt kép: Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)