ENSZ: Izrael vizsgálja felül ciszjordániai műveleteit

Az ENSZ emberi jogi biztosa szerint egyre aggasztóbb a helyzet.

2023. június 23., 13:27

Szerző:

„A legutóbbi gyilkosságok és erőszakos cselekmények, valamint az őket kísérő uszító retorika csak még mélyebb örvénybe taszítja az izraelieket és a palesztinokat”– jelentette ki Volker Türk. Türk egyúttal sürgette Izraelt, vizsgálja felül ciszjordániai műveleteit és az ott alkalmazott intézkedéseket, és hozza őket összhangba a nemzetközi emberi jogi kritériumokkal, beleértve az emberi élet védelmét. Emellett kiemelte, hogy Izraelnek a nemzetközi humanitárius jog értelmében kötelessége garantálni a közbiztonságot az általa megszállva tartott területen. 

„Ha véget akarunk vetni az erőszaknak, véget kell vetni a megszállásnak” – fogalmazott az ENSZ emberi jogi biztosa. A hét eleje óta körülbelül 20 embert, zömében palesztinokat öltek meg Ciszjordániában az izraeli hadseregnek a térségben indított razziái során. Volker Türk azt mondta, az izraeli biztonsági erők 2023-ban már 126 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, köztük 21 fiút és egy lányt.

Az AFP francia hírügynökség hivatalos palesztin és izraeli forrásokból összeállított adatai szerint az izraeli-palesztin konfliktusnak az év eleje óta már több mint 200 halálos áldozatáról – 174 palesztinról, 25 izraeliről, egy ukrán és egy olasz állampolgárról – tudni.

(Kiemelt képünkön: Két palesztin fiatal megvizsgálja egy öntözőkút sérüléseit, miután izraeli katonák lerombolták azt a ciszjordániai Náblusz városához közeli al-Nassariya faluban.Fotó: Notimex az AFP közvetítésével)