Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

Utolsó útjára kísérték Windsorban az április 9-én, 99 éves korában meghalt Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő férjét.

2021. április 17., 15:06

Szerző:

Windsorban, a brit királyi család birtokán fekvő Szent György-kápolnában vettek végső búcsút a 99 éves korában elhunyt Fülöp hercegtől szombat délután. A gyászszertartás a protokolláris tervekben szereplő mintegy 800 gyászoló helyett a koronavírus-járvány miatt sokkal szűkebb körben, mindössze 30-an lehettek jelen

A katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartási ceremónián Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját. Az autó színét is Fülöp választotta.

 

A koporsót Fülöp saját, hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját. A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg és Vilmos öccse, Harry kísérte gyalogosan a kápolnához.

Harry tavaly felhagyott a királyi család tagjaként ráháruló hivatalos feladatokkal és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött. Kaliforniai otthonukból tért haza nagyapja temetésére, de második gyermekükkel várandós felesége orvosainak tanácsára nem tartott vele. A menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, a királynő elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a fia.

A királynő és a kápolnában összegyűlt családtagok fekete maszkot viseltek, és eleget tettek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak. A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette. Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el. Az edinburghi herceg június 10-én lett volna 100 éves. A monarchia történetében ő volt a legidősebb uralkodói házastárs, egyben a leghosszabb ideig – 73 évig – "szolgáló" uralkodói hitves.

 

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.