Meghalt Fülöp herceg

Erzsébet királynő férje 99 évesen hunyt el. Fülöp herceg volt a világtörténelem legidősebb és leghosszabb ideig "szolgáló" királyi házastársa.

2021. április 9., 13:26

Szerző:

A Királyi Palota jelentette be péntek kora délután, hogy Fülöp herceg meghalt. A herceget néhány héttel ezelőtt hozták haza a kórházból, ahol egy teljes hónapon át tartózkodott, szívműtéten esett át. 

 

Fülöp herceg és Erzsébet sorsdöntő találkozására 1939-ben került sor: az akkori uralkodó, Erzsébet édesapja, VI. György családjával ellátogatott a dartmouth-i tengerészeti akadémiára. Az anyakirályné megkérte Erzsébet és húga, Margit távoli unokatestvérét, Fülöpöt, hogy kísérje körbe az akadémia területén. Az akkor 13 éves Erzsébet azonnal belehabarodott a 18 éves tengerészkadétba, és később levelezni kezdtek. Fülöp 1943 karácsonyára már hivatalos meghívást kapott a királyi udvarba, 1944-ben pedig Fülöp feleségül kérte Erzsébetet a királytól. VI. György bele is egyezett, de meg kellett várniuk, hogy Erzsébet betöltse a 21. életévét.

A királyi család több tagja is ellenezte a házasságot Fülöp herceg német származása, valamint nővéreinek náci kapcsolatai miatt. Ezért Fülöp 1947. február 28-án lemondott görög és dán hercegi rangjáról, nevét az anyai nagyszülők vezetéknevére, Mountbattenre változtatta, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Néhány hónappal később, 1947. november 20-án a pár végre összeházasodhatott, de az esküvőn Fülöp három nővére német férjeik miatt nem lehetett jelen. Családjából csak édesanyja volt ott, édesapja addigra már meghalt. Erzsébet királynővel négy gyerekük, nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk volt.

Rendelkezett a temetéséről

Fülöp herceg volt a világtörténelem legidősebb és leghosszabb ideig "szolgáló" királyi házastársa. Halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket. Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás - az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője - és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

Fülöpnek, mivel az uralkodó néhai férje ezért állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fülöp az elmúlt években úgy rendelkezett, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

Nem lépnek életbe új törvények a temetésig

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez. Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges. 

A trónutódlás nem változik

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között. Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Camera Press | Matt Holyoak)