Mindössze harmincan vesznek részt Fülöp herceg temetésén

Fülöp herceg sem szeretett volna nagy tömeget, a járványhelyzet azonban a korábbi listát is leszűkítette. 

2021. április 16., 06:50

Szerző:

A koronavírus-járvány miatti brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan lesznek jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén − közölte a Buckingham-palota. Fülöp hercegtől szombaton vesznek végső búcsút Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának kódneve: Forth Bridge. Ennek egy előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a búcsúszertartás módosított menetrendjében már az szerepel, hogy csak a királyi család harminc tagja lesz jelen. A temetés részletes tervét a BBC ismertette.

Fülöp herceg volt a világtörténelem legidősebb és leghosszabb ideig „szolgáló” királyi házastársa. Fülöpnek, mivel az uralkodó néhai férje, ezért állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fülöp az elmúlt években úgy rendelkezett, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.