Elképesztő helyzetben vannak a nők Venezuelában

A fogamzásgátlás hagyományos módszerei ellehetetlenültek, az abortusz lényegében tilos, így sorban születnek a nem tervezett gyerekek a gazdasági válság közepén.

2021. február 24., 16:35

Szerző:

Miközben Venezuela már a gazdasági válság nyolcadik évébe lép, személyes drámák sokasága zajlik az országban. A The New York Times nemrég megjelent riportja szerint nők milliói egyszerűen képtelenek megfizetni a fogamzásgátlást az országban, de az ehhez szükséges eszközök megszerzése is komoly nehézséget jelent a jelenlegi körülmények között. A helyzet sok családot kényszerít bele a nem tervezett gyerekvállalásba, miközben nem ritkán a már meglévő gyerekeket is alig tudják eltartani.

A venezuelai főváros, Caracas környékén ma egy három darabot tartalmazó óvszercsomag nagyjából 1300 forintnyi venezuelai bolivárba kerül – miközben az országban a havi minimálbér összege alig több, mint 440 forintnak felel meg. A fogamzásgátló tabletták az óvszer árának több mint kétszeresébe kerülnek, egy méhen belüli eszköz pedig több mint 11 ezer forint, ami viszont még nem tartalmazza az orvosi kezelés költségét.

Mivel a fogamzásgátlás lényegében megfizethetetlen az országban, a nők egyre inkább abortuszhoz folyamodnak, ami viszont Venezuelában illegális, így a legrosszabb esetben akár a nők életébe is kerülhet, ha nem kívánt terhességbe esnek.

A valós kép tehát nagyon távol van attól, amit Venezuela kormánya egykor a nőknek és lányoknak mondott. Hugo Chávez, az ország szocialista forradalmának atyja korábban teljes társadalmi egyelőséget ígért a nőknek. Chávez ráadásul ugyan alkotmányban rögzítette a jogot, hogy a párok szabadon döntsenek, hány gyermeket szeretnének vállalni, de az abortuszt bizonyos esetektől eltekinve betiltotta. A venezuelai vezetés képmutatást jelzi az is, hogy Chávez utóda, Nicolás Maduro elnök korábban nyilvánosan feministának vallotta magát.

Az elhúzódó gazdasági válság inflációval, és éhezéssel sújtja a lakosságot. A venezuelai egészségügy is romokban hever, így többé már nem tudja megbízhatóan biztosítani az alapvető fogamzásgátlást. Az ország közegészségügyi rendszerének közepette a fogamzásgátlás gyakorlatilag hiányzik ellátásból. Az ehhez szükséges eszközöket és készítményeket a magángyógyszertárak viszont elérhetetlen áron kínálják.

A New York Times riportja szerint sok nő él ma Venezuelában, akik abban a hitben nőttek fel, hogy a Chavisimo néven elhíresült politikai program majd kiemeli őket a szegénységből, oktatási és karrierlehetőséget kínálva neki. Ezek közül az asszonyok közül most rengetegen szembesülnek négy, hat vagy akár tíz gyermek felnevelésének nehézségeivel. És mindeközben az ehhez szükséges ellátás, az élelmiszer, a szappan, a pelenka csak akadozva vagy egyáltalán nem elérhető.

Mivel Venezuelában a szülészeti osztályok sem működnek megfelelően, a gyermekágyi halandóság 2015 és 2016 között 65 százalékkal nőtt az ország egészségügyi minisztériuma szerint. Mióta azonban ez kiderül, a kormány leállította az adatok közzétételét.

Amikor 1998-ban Hugo Chávezt elnökké választották, olyan rendszert örökölt, amelyben a születésszabályozás már széles körben elérhető volt. Az elnök akkoriban a női jogok érvényesítése érdekében közvetlen segélyezési programot indított a szegénységben élő anyák számára, és a nőjogokkal kapcsolatos ügyek kezelését pedig minisztériumi szintre emelte. Chávez  elnök 2009-ben még így fogalmazott: „A nők valódi felszabadítása nélkül lehetetlen az emberek teljes felszabadulása, ezért  meggyőződésem, hogy egy igazi szocialistának valódi feministának is kell lennie”.

Ahogy Venezuela gazdasága, amely jellemzően az ország olajkincsére épített, 2014-ben kezdett rogyadozni a rossz gazdálkodás miatt, úgy csökkent a kormány behozatali képessége is. 2015-re a fogamzásgátlók, amelyek az egészségügyben ingyenesek és a magángyógyszertárakban is megfizethetőek voltak, egyszerre kezdtek eltűnni. Azok a nők pedig, akik egyszer már megtervezhették jövőjüket, kezdték elveszíteni az irányítást. 2018-ra az orális fogamzásgátlókat, a pesszáriumakt és tapaszokat szinte már lehetetlen volt megtalálni több nagyvárosban – derül ki az Equivalencia en Acción nevű helyi női jogvédő szövetség tanulmányából.

Anitza Freitez, a caracasi Universidad Católica Andrés Bello demográfusa szerint ez a dinamika akár évtizedekre meghatározhatja majd az ország jövőjét, létrehozva a „szegénység ördögi körét”.

(Kiemelt kép: A 2018. november 5-i képen Katiuska, tizenkilenc éves venezuelai hajléktalan anya hat hónapos lányával az ölében koldul Caracasban. Fotó: MTI/EPA | Miguel Gutiérrez)

 

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.