Egy teljes város megsemmisült a kaliforniai tűzvészben

2018. november 10., 10:47

Szerző:

Kilencre nőtt péntek estére a legsúlyosabb kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma, mindannyian a Butte megyei, az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városkában vagy annak környékén haltak meg. A város teljesen leégett, mintegy 6700 épület vált a lángok martalékává.

Ez a tűzvész az egyik legsúlyosabb az állam történetében a tűzoltók adatai szerint. Amellett, hogy korábban már találtak egy autóban öt összeégett holttestet Paradise közelében, a tűzoltók rátaláltak három holttestre egy ház közelében, egyre pedig egy épületben. Harmincöt embert eltűntként tartanak nyilván. Az oltás során megsebesült három tűzoltó.

Erdőtűz Kaliforniában
Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva

A tűzvész csütörtökön tört ki a Sacramentótól északkeletre lévő Plumas erdő peremén, és péntek éjjelre több mint 36 ezer hektárnyi területet perzselt fel. Eddig még csak a terület öt százalékán tudták megfékezni a lángokat. Kétezer tűzoltó küzd velük. Több mint 150 ezer embert kellett kitelepíteni.

A kaliforniai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki Butte megyében, de két másik megyében is – Los Angelesben és Venturában – mert ott is pusztítanak tüzek. Utóbbi két megyében 50 ezer embert evakuáltak.

A hatóságok pénteken elrendelték Malibu kötelező kiürítését is. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok a San Fernando-völgy mellett elérték Simi Valley egy részét, Calabasast és Malibut. Malibu egészében elrendelték a kötelező evakuálást, a közeli Pepperdine egyetemet meghatározatlan időre lezárták. 

Az előrejelzések szerint a tűzvész szombatig eléri Thousand Oaks városkát, ahol szerdán egy szórakozóhelyen egy ámokfutó 12 embert agyonlőtt és többeket megsebesített. 

„A tűzvész a távoli erdei vidékekről folyamatosan terjed a lakott település felé" – nyilatkozta az NBC televíziónak Kory Honea, az északi Butte megye seriffje. A megyében – két másik megyével együtt – Gavin Newsom kormányzóhelyettes csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett. 

 

Egyes országutak már megközelíthetetlenekké váltak, részben a lángok, részben a sűrű fekete füstköd miatt. 

Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják. A legutóbb 2018 augusztusában Mendocino környékén pusztítottak, csaknem 190 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Két hónapig tartott, míg a tűzvészt sikerült megfékezni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.