Donald Trump szerint remek hír, hogy Kim Dzsongun felfüggeszti a nukleáris kísérleteket

2018. április 21., 07:13

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök remek hírként üdvözölte pénteken Kim Dzsongun észak-koreai vezető bejelentését, miszerint felfüggeszti a nukleáris kísérletek és rakétateszteket. Dzsongun hozzátette, hogy Észak-Korea csatlakozik a globális nukleáris leszereléshez és nem fog nukleáris fegyvert vagy ismereteket átadni más országoknak

Az amerikai elnök szokása szerint Twitter-bejegyzésben reagált a phenjani bejelentésre.

„Nagyszerű hír Észak-Koreának és a világnak" - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében Donald Trump. Majd utalva közelgő csúcstalálkozójára Kim Dzsong Unnal, hozzátette: "nagy előrelépés! Várom a csúcstalálkozónkat!".

Trump szerdán a floridai Mar-a-Lago villában Abe Sindzó japán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén megerősítette, hogy javában tartanak az előkészítő tárgyalások a várhatóan május végén vagy június elején tartandó csúcstalálkozóról. Részletekről az elnök nem beszélt, de azt elmondta, hogy pillanatnyilag öt helyszínt vizsgálnak mint a megbeszélések esélyes helyszínét.

A várható csúcstalálkozóról egyeztetett a napokban az észak-koreai fővárosban, Phenjanban Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelenlegi vezetője is, akit Trump elnök a külügyminiszteri posztra jelölt. Pompeo személyesen tárgyalt Kim Dzsongunnal.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.