Hamis diploma-botrány: A Collegium Humanum bizniszébe az Európai Parlament korábbi alelnöke is belebukott

Több mint száz magyar hallgatója van annak a varsói magánegyetemnek, amelyről kiderült, hogy csak hamis diploma szerezhető a tanulmányok végén.

2024. szeptember 30., 12:23

Szerző:

A 24.hu azt írja, hogy a lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda (CBA) szeptember közepén vette őrizetbe Ryszard Czarneckit, az Európai Parlament korábbi alelnökét. Az ügynökök a varsói reptéren csaptak le a jobboldali Jog és Igazságosság Párt (PiS) politikusára, amikor külföldről – tervei szerint rövid időre – hazalátogatott Lengyelországba. Az uniós ügyekkel foglalkozó Politico is beszámolt arról, hogy a lengyel politikus ezúttal a diplomagyárként elhíresült Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem botrányába keveredett bele. A hamis diploma-botrányban száz magyar hallgató is érintett.

A magyar diákok nem tudják, mit lép az Oktatási Hivatal a hamis diploma-botrány ügyében

A 24.hu felidézi: a 61 éves Czarnecki ismert figurája a rendszerváltás utáni lengyel politikának, hiszen a júniusi EP-választáson öt ciklus után vesztette el az uniós képviselői mandátumát. Választási vereségében szerepet játszott, hogy az OLAF 2020 óta nyomozást folytatott ellene gyanús utazási térítései miatt. A politikus 100 ezer euró (azaz mintegy 39 millió forint) visszafizetésével megpróbálta ugyan elsimítani az ügyet, ám a lengyel ügyészség éppen szeptember elején szivárogtatta ki, hogy a törlesztés ellenére odahaza folytatják a Brüsszelben megkezdett eljárást.

A lengyel sajtó is arra tippelt, hogy a 230 ezer kilométerre és hamis rendszámú autókra kiállított utazási számlák állhatnak a látványos reptéri akció hátterében, az X-en közzétett belügyminisztériumi indoklásból azonban kiderült, hogy egészen más ügyben rendelték el Czarneczki és felesége egyidejű őrizetbe vételét.

Ezúttal a diplomahamisítási botrány okozta a vesztét. A félévente 3-400 000 forintos tandíjat is elkérő magánegyetem ellen a lengyel Központi Korrupcióellenes Hivatal (CBA) folytat vizsgálatot, amely azt állítja, hogy a Collegium Humanum olyan MBA-diplomákat adott ki, amelyek a hallgatók számára anyagi és személyes előnyökért cserébe lengyel állami tulajdonú vállalatok igazgatótanácsi tagságára jogosítottak.

Czarneczki volt az egyetem korábbi rektora, a felesége pedig szintén az egyetem alkalmazottja volt. A Magyar Hang azt írja, a CBA szerint bűnszervezetük legalább harminc hamisított posztgraduális menedzserdiplomát adott el feketén; a rektor hűtlenül kezelhette a Collegium Humanum vagyonát, és terrorizálhatta beosztottjait. A Newsweek lengyel hetilapnak névtelenül nyilatkozó egyetemi alkalmazottak döbbenetes visszaélésekről számoltak be: volt, akinek térden állva kellett bocsánatot kérnie Czarneckitől, mást állítólag a vécében fogdosott a magát olykor „maffiózóként” emlegető rektor. A botrány a korábbi lengyel kormánypártot (PiS) is elérheti, hiszen a Kaczynski-kabinettel jó kapcsolatot ápoló magánegyetemen számos PiS-es politikus és pártközeli állami vezető kapott két hónap alatt megszerezhető oklevelet. 

Mindez rossz hír annak a több száz magyar állampolgárnak is, aki a Collegium Humanum pozsonyi tagozatán keresztül lett a magánegyetem fizetős hallgatója.

A házaspárt néhány nap után szabad lábra helyezték ugyan, de az eset jelzi, hogy az anyaintézmény körül a legkevésbé sem rendeződött a helyzet, annak ellenére sem, hogy az egyetem közben több intézkedést is hozott, hogy javítson a megítélésén. A szeptemberi tanévkezdés előtt jelentették be, hogy névváltással és belső szervezeti átalakításokkal próbálják helyrehozni azt a PR-katasztrófát, amit az intézmény lefejezése okozott az elmúlt fél évben.

(Kiemelt képünk forrása: Wikipédia)