Budapest utcák Németországban

Berlin központjában – az I. világháborús fegyverbarátság-jegyében – kapta meg hajdan fővárosunk nevét egy fontos útszakasz.

2016. január 6., 15:36

Az annak idején, egy évszázada, a Brandenburgi kapu és a Potsdamer tér között húzódott. 1925-ben azonban ezt az utat átnevezték Friedrich-Ebert-Strassénak, ugyanekkor a Vilmos császár emléktemplom (Gedächtniskirche) oldalától északkeletre futó utcának juttatták a városatyák a Budapest nevet.

A környék, amelynek nevezetességei közül ott van a világhírű Aquarium, a fallal megosztott város igen látogatott helyének számított, s ez érdemben máig sem változott. Luxusszállodák és a legkülönbözőbb éttermek, sörözők, üzletek sorakoznak a Budapester Strasse két oldalán. Bő negyedszázada magyar szuvenírbolt is igyekezett megkapaszkodni a „mi” utcánkban, de nem járt tartós sikerrel. Vigasztaló viszont, hogy a szövetségi főváros mellett annak 'ideiglenes' rangbeli elődjében, Bonnban, továbbá a nagy kikötővárosban, Hamburgban is sétálhatunk Budapest-utcán

Farkas József György

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.