Új részlettel állt elő a New York Times a Donald Trump által jelölt legfelsőbb bíró körüli szexuális zaklatási botrányban

2019. szeptember 15., 21:50

Szerző:

Ismét szexuális zaklatással próbálják hírbe hozni Brett Kavanaugh amerikai főbírát, a szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly megválasztott új tagját. Donald Trump elnök per indítását javasolja az érintett bírónak.

Vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében Donald Trump azt javasolta: Brett Kavanaugh-nak pert kellene indítania rágalmazásért, vagy az igazságügyi minisztériumnak kellene a segítségére sietnie. "Hihetetlenek a róla terjesztett hazugságok. Hamis vádak, viszontvád nélkül. Mikor lesz ennek vége?" - írta az elnök. Majd hangsúlyozta, hogy szerinte az újabb vádakkal próbálják meg befolyásolni Brett Kavanaugh leendő bírói állásfoglalásait.

Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

A The New York Times című lap még a szombati számában adott helyt egy írásnak, amely szerint egy Deborah Ramirez nevű nő még a nyolcvanas évek elején, a Yale Egyetem hallgatójaként részt vett egy kollégiumi házibulin, ahol ő és az évfolyamtársai, köztük Kavanaugh lerészegedtek, és Kavanaugh kikezdett vele, szexuálisan zaklatta őt. Ramirez ma azt állítja, hogy újonc egyetemista volt akkor, aki ráadásul szerény jövedelmű családból került az egyetemre. Úgy véli, hogy a szerinte "kivételezett helyzetű" többi diák azért nem lépett közbe, és azért nevetett a szemük láttára zajló zaklatáson, mert így akarták egyértelművé tenni, hogy a lány nem közéjük való. E vádról évtizedeken keresztül nem esett szó, de tavaly ősszel, a Kavanaugh főbírói kinevezését megelőző kongresszusi meghallgatáson szóba került. Akkor több nő - köztük a kaliforniai Christine Blasey Ford - azzal vádolta őt, hogy évtizedekkel korábban egyetemistaként szexuálisan zaklatta őket. Kavanaugh akkor a Ramirez-ügyről úgy nyilatkozott, ha a történet igaz lenne, akkor az egész egyetem erről beszélt volna.

A The New York Times most a Ramirez-ügy egy korábban nyilvánosságra nem került részletét szellőztette meg, amely szerint  eszerint az egyik egykori évfolyamtárs, Max Stier tavaly értesített egyes szenátorokat, akárcsak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársait arról, hogy ő "látta letolt nadrággal" Kavanaugh-t, de sem a szenátorok, sem az FBI nem foglalkozott az üggyel. Stier ugyan nem kívánt nyilatkozni a lapnak, de a Times kitartott álláspontja mellett, azt állítva, hogy két, neve elhallgatását kérő kollégájától ismeri a történetet.

A lap cikkéből egyébként nem derült ki, hogy Max Stier ismerte volna a nő nevét, vagy - mint a Business Insider című lap fogalmazott - a neki tulajdonított történet csupán hasonlít a Ramirez által elmondottakra.

A konzervatív Kavanaugh-t tavaly feszült hangulatú kongresszusi meghallgatás után megszavazták az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság bírájának. Legfőbb vádlójáról, Fordról még a meghallgatáson kiderült, hogy számos dologban nem mondott igazat. Néhány héttel ezelőtt pedig a Fox televízió arról tudósított: Ford ügyvédje egy előadáson arról beszélt, hogy védencének politikai céljai voltak a vádaskodással, s e cél az volt, hogy az abortusztörvény esetleges újratárgyalása során a szexuális zaklatással megvádolt és ezért feltételezhetően óvatos Brett Kavanaugh-t liberális döntésre késztessék.

asárnap délután Kamala Harris demokrata párti elnökjelölt-aspiráns - követve Julián Castro, szintén demokrata elnökjelölt-aspiráns példáját - a Twitteren a Kavanaugh elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítását követelte.

Trump - szintén a Twitteren - visszautasította ezt. „Nem hagyhatjuk, hogy a radikális demokrata baloldal (a liberálisokkal együtt) véleményekre alapozva Kavanaugh felmentésével fenyegetőzzön.”

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.