A helyiek megfélemlítése volt a belgrádi lövöldöző indítéka

 A lövöldözés után egy taxist és utasát is megtámadta a férfi, aki nyolc emberrel végzett csütörtök este.

2023. május 7., 09:41

Szerző:

Beismerő vallomást tett az a 20 éves férfi, aki csütörtök késő este gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A közleményben U.B. monogrammal szereplő elkövető azt vallotta, a lövöldözéssel a településeken élőket akarta megfélemlíteni. Az ügyészség minősített emberöléssel, fegyverek és robbanószerek illegális birtoklásával, viselésével és kereskedelmével, valamint emberrablással vádolja a lövöldözőt - írja az MTI.

A házkutatás során a férfinél számos fegyvert és lőszert találtak, a nyomozás során az is kiderült, hogy U.B. a tette elkövetése után ellopott egy gépjárművet, majd az autópálya egyik fizetőkapujánál robbanószerrel fenyegetett meg egy taxist és várandós utasát, ezt követően pedig a taxisofőrt arra kényszerítette, hogy vigye el a közép-szerbiai Kragujevac melletti faluba, ahol később a rendőrök elfogták. A férfi előzetes letartóztatásba került, mert a gyanú szerint fennáll a szökés, illetve a tanúk megfélemlítésének lehetősége, ahogy az is, hogy megismétli korábbi bűncselekményét.

Az utcai lövöldözés előtti napon egy 13 éves, hetedikes fiú ölte meg nyolc társát és az iskolaőrt, valamint sebesített meg egy tanárt és további hat diákot. Az egyik sebesült diáklány még mindig életveszélyes állapotban van. A lövöldözéseket követően a szerb elnök és a kormány számos, a fegyvertartásra vonatkozó jogszabály szigorítását jelentette be. Emellett a jövőben minden iskolában állandó rendőri felügyeletre lehet számítani, hogy a szerdaihoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

(Fotó: Bratislav Gasic szerb belügyminiszter (2. balra) látogatást tesz a szerb fővárostól, Belgrádtól mintegy 60 kilométerre délre fekvő Mladenovac város melletti Dubona faluban 2023. május 5-én, egy autós lövöldözés után. Szerbiában május 5-én kora reggel hajtóvadászat indult, miközben a rendőrség átfésülte a főváros, Belgrád melletti erdőt, miután az állami média jelentése szerint egy fegyveres legalább nyolc embert megölt és 13-at megsebesített, ami a héten a második tömeges lövöldözés volt a balkáni országban. ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

 

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.