Vallomást tett a lövöldöző belgrádi diák: csúfolták és kiközösítették

Nyolc diáktársát és egy iskolaőrt lőtt le a hetedikes fiú tegnap egy belgrádi általános iskolában.

2023. május 4., 11:32

Szerző:

A szerdai belgrádi iskolai lövöldözés egyik sebesültje még mindig életveszélyes állapotban van, egy másik meglőtt tanuló helyzete kritikus, további öt sebesült állapota stabil – tudatták a sebesülteket ellátó kórházak vezetői. Szerda reggel egy hetedikes tanuló lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt,  további hat diákot és egy tanárt megsebesített. A legsúlyosabb állapotban az a kislány van, akit a fején ért a lövés.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a hetedikes fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá apja pisztolyával a diákokra, a tanárokra, és az iskola biztonsági személyzetére. A fiút a rendőrök elfogták és a belgrádi neuropszchiátriai klinika elkülönített részén helyezték el. Apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja és időközben a diák édesanyját is előállították.

Veselin Milic, Belgrád rendőrfőkapitánya közölte, először nem lehetett tudni, mi volt a mészárlás indítéka, ám a fiú vallomásaiból kiderült, hogy hosszú ideig kiközösítve érezte magát, és csúfolták a társai, ami kiválthatta ezt az agresszív reakciót. Viszont a gyilkosságokat nem hirtelen felindulásból követte el, a terveket hosszú időn át készítette.

Az elkövető július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is. Aleksandar Vucic szerb elnök szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre csökkentsék. A szerb elnök és a belgrádi rendőrfőkapitány szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú volt az elkövető. A szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

(Kiemelt kép: egy szülő kíséri gyermekét egy fővárosi belgrádi iskolában a 2023. május 3-án történt lövöldözést követően. Oliver Bunic / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.