Ázsiából és Latin-Amerikából indulhat először az orosz vakcinaturizmus

Az orosz hírügynökség szerint egyre nagyobb az igény külföldi csoportok beutazására, hogy megkapják a Szputnyik V vakcinát, de még nincsnek kidolgozva részletek.

2021. március 3., 12:25

Szerző:

Noha igény mutatkozik rá, huzamosabb ideig kell még várni az oroszországi vakcinaturizmus beindulására - közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

A Covid-19 elleni Szputnyik V vakcina megjelenése után több országban is felmerült az ötlet, hogy csoportokat kellene szervezni a védőoltás oroszországi beadatására. Oroszországban elsőként az Inturiszt utazási iroda jelentette be, hogy oltakozni kívánó külföldi turistákat szándékozik beutaztatni.

Viktor Topolkarajev, a cég vezérigazgatója február végén bejelentette, hogy elsősorban Ázsiából és Latin-Amerikából száz főt meghaladó létszámú csoportok lennének készek Oroszországba utazni az oltásért. Az elképzelés megvalósításának legfőbb akadálya a szigorú beutazási rend.

Oroszországba jelenleg csak 21 ország - Törökország, Tanzánia, Svájc, az Egyesült Arab Emírségek, a Maldív-szigetek, Egyiptom, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Dél-Korea, Szerbia, Kuba, Japán, a Seychelle-szigetek, Etiópia, Vietnam, India, Katar, Finnország, Görögország és Szingapúr - állampolgárai utazhatnak be szabadon.

Mindenki másnak nyomós érv kell ahhoz, hogy belépjen Oroszországba. A "zárt" országokból való beutazást kormányrendeletek szabályozzák. A határt szabadon léphetik át a diplomaták és családtagjaik, a külföldi szakértők, a gyámok és gondozók, valamint azok, akik orvosi ellátás céljából utaznak be az országba.

Azonban a belépés önmagában nem jelent garanciát a vakcinához való hozzáféréshez, Oroszország számára továbbra is saját állampolgárainak beoltása az elsődleges cél. A vakcinációra az állami szolgáltatások honlapján lehet bejelentkezni, de az oltópontokon be kell mutatni a személyi és lakcímigazolványt, valamint a kötelező egészségügyi biztosítást. Külföldi állampolgároknak állandó vagy ideiglenes lakhatási engedéllyel és hivatalosan bejegyzett lakcímmel kell rendelkezniük.

Külföldi turistának a védőoltást megkapni elsősorban a bevásárlóközpontokba kihelyezett oltópontokon lehet esélye.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdán Novoszibirszkben újságírók előtt kijelentette, hogy Oroszország júliusra érheti el a kollektív immunitást. Egy nappal korábban Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a lakosság 60 százalékos átoltottsága augusztusra érhető el.

Murasko közölte, hogy az országban már több hete folyamatosan csökken a megbetegedések száma, de a járvány harmadik hullámának elkerüléséhez szükség van az egészségvédelmi előírások betartására.

Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 535-tel 4 278 750-re emelkedett. Az R-szám 0,97, a napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 12,5 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 337 668-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 452-vel 87 348-ra nőtt, a felépülteké pedig 15 694-tel 3 853 734-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 111,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 285 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 549 844 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Lázár Enikő az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot szívja fel egy fecskendőbe a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, Kecskeméten 2021. február 19-én. Fotó: MTI | Ujvári Sándor)