Az Európai Néppárt csendben lapít Orbán Viktor levele miatt

A magyar miniszterelnök csütörtökön írt levelet a nacionalista Olasz Testvérek nevű pártnak, és „korunk kihívásaival szembeni közös összefogásra” szólított fel. 

2021. február 28., 11:56

Szerző:

A Fidesz tagjait is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) nem nyilatkozik a magyar miniszterelnök, Olaszország nacionalista pártjának, az Olasz Testvéreknek küldött levele kapcsán – írja az euroaktiv.com.

Orbán Viktor az Olasz Testvérek (FdI) vezetőjének, Giorgia Meloni pártelnöknek címzett levelében korunk kihívásaival szembeni összefogásra szólított fel. A nacionalista olasz párt csütörtök este hozta nyilvánosságra a magyar kormányfő üzenetét, amelyet azt követően küldött Orbán Viktor, hogy a Giorgia Meloni vezette párt – egyedüli parlamenti erőként – nem vállalt szerepet a Mario Draghi közgazdász irányította új római kormányban.

Az üzenetben Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy politikusként tizenhat évet töltött ellenzékben, amely alatt megtanulta, hogy „a győzelem sohasem döntő, és a vereség sohasem végzetes”. Mint írta, „egyedül az számít, hogy készen állunk-e a küzdelem folytatására”. Orbán Viktor kiemelte, hogy a politikai megmérettetésekben „megbízható társak kellenek, közös világnézettel és hasonló válaszokkal korunk kihívásaival szemben”.

Orbán Viktor a Fidesz és az Olasz Testvérek közötti együttműködés és baráti kapcsolat folytatásának erősítését szorgalmazta „a józan észre, valamint a keresztény és konzervatív értékekre épített politikával”. 

Mint ismert, az EPP-ben a Fidesz tagságát felfüggesztették, kizárni azonban egyelőre nem tudták a pártot. Az olasz jobbközép számára Orbán levele különös jelentőséggel bír, tekintve, hogy az EPP 10 év után először újra olasz irányítás alatt van, a Forza Italia részvételének köszönhetően. 

Az EURACTIV megkereste a Forza Italiát, a párt azonban nem nyilatkozott. A lap Donald Tusk, az EPP vezetőjének sajtóirodáját is megkérdezte, mit szólnak a magyar miniszterelnök leveléhez, de egyelőre onnan sem érkezett válasz. A brüsszeli pletykák szerint Orbán az Európai Konzervatívok és Reformisták pártja (ECR) felé kacsintgat. Az Olasz Testvérek forrásai azonban a levelet inkább Giorgia Meloni pártelnök iránti tisztelet jeleként értelmezték, mint a Fidesz első lépésének az ECR felé.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.