Kényszerítik az embereket, hogy nyilvánosan gyászolják Abe Sindzót?

Sajátos belpolitikai vitát váltott ki Abe Sindzó temetése, és nem a legszebb fajtából.

2022. augusztus 29., 14:30

Szerző:

A legnagyobb vezető ellenzéki párt egyik képviselője hétfőn felszólította Kisida Fumio japán miniszterelnököt, hogy parlamenti bizottság előtt adjon magyarázatot, miért tartanak állami temetést Abe Sindzó volt miniszterelnöknek.

Megosztó személyiség volt

Abe volt a szigetország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, de megosztó politikai öröksége és a kormányzása idején történt botrányok miatt a társadalom is megosztott abban a kérdésben, hogy jár-e neki állami temetés, amelyre a kormány több ezer vendéget, köztük külföldi vezetőket is vár. A gyászszertartást a tervek szerint szeptember 27-én tartják. Azumi Dzsun, az ellenzéki Japán Demokrata Párt alkotmányos ügyekért felelős vezetője szerint a miniszterelnöknek magyarázatot kell adnia a döntést illetően. Az ellenzék szerint nem írja elő törvény, hogy volt kormányfők állami temetést kapjanak, és a Japán Demokrata Párt attól tart, hogy Abe állami temetésével pozitív fényben tüntetik majd fel politikai tevékenységét, az embereket pedig arra kényszerítik, hogy nyilvánosan gyászoljanak.

Kisida Fumio japán kormányfő azzal magyarázta Abe állami temetését, hogy elődje rekordidőt töltött a miniszterelnöki poszton, és nemzetközileg is nagy elismertségre tett szert. A Kyodo japán hírügynökség által végzett telefonos közvélemény-kutatás szerint a japánok 56 százalékát nem győzte meg a miniszterelnök magyarázata Abe állami temetésének szükségességéről, míg 42,5 fél százalékát igen.

A kormány azt is tudatta, hogy nem rendelik el, hogy a középületeken félárbocra engedjék a zászlókat, és egyperces néma tiszteletadás sem lesz.
A kabinet pénteken 249 millió jent (mintegy 743 millió forint) hagyott jóvá a temetésre, amely az ellenzék szerint egészen biztosan többe fog ennél kerülni.

Abét július 8-án lőtte agyon egy merénylő Narában, ahol a volt kormányfő kampányrendezvényen vett részt. A privát gyászszertartást már nem sokkal a merénylet után megtartották egy tokiói buddhista templomban.

(Kiemelt kép: Abe Sindzó a merénylet előtt. Fotó: Toshiharu Otani / Jiji Press / AFP)

06:16

Luiz Ináció Lula da Silva, a baloldal hőse csupán 4 százalékkal győzte le Jair Bolsonarót, a szélsőjobb vezérét, aki a déli tartományokban a felméréseknél messze jobb eredményt hozott, és végül a szövetségi államok felében győzni tudott. Sokkal feszültebb és keményebb második forduló jön, mint négy éve.

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.