Felfüggesztették az Abe Sindzó gyilkosa elleni büntetőjogi eljárást

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Abe Sindzó korábbi japán kormányfő gyilkosát – jelentette a japán sajtó szombaton a területileg illetékes, narai bíróság döntését ismertetve.

2022. július 24., 06:13

Szerző:

A 41 éves Jamagami Tecuját annak eldöntése érdekében vizsgálják meg alaposan, hogy tettének elkövetésekor beszámítható állapotban volt-e. 

Jamagami július 8-án Narában, egy kampánybeszéd közben lőtte le Abét, saját készítésű fegyverrel, a volt miniszterelnök még aznap belehalt sebeibe. 

Kihallgatásán a gyanúsított beismerte tettét, és azt mondta, nem Abe politikai nézeteivel volt problémája, hanem „egy bizonyos szervezetre” haragudott, és azt gondolta, a volt kormányfő tagja ennek a szervezetnek. Később kiderült, hogy egy szektáról beszélt, amelynek Jamagami édesanyja akkora összegeket adományozott, hogy a család tönkrement. 

A lapok szerint a pszichiátriai vizsgálat miatt november végéig felfüggesztették a büntetőjogi eljárást.

(Kiemelt képünk: Jamagami Tecuja rendőrök gyűrűjében. Kenichi Unaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.