Kiderült, miért gyilkolták meg Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt

Gyilkosát Nara prefektúra rendőrsége kihallgatta, ez derült ki Tecuja Jamagami indítékairól.

2022. július 9., 15:29

Szerző:

Elhitt egy összeesküvés-elméletet és ezért ölte meg Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt pénteken a 41 éves Tecuja Jamagami – írja az Azonnali. A Nara prefektúra rendőrségén őt kihallgató nyomozók képviselője, Kazuhisa Jamamura azt közölte, „egy rendőrség által nem azonosított szervezettel” való, vélt kapcsolata miatt ragadott puskát a férfi a politikus ellen. Legalábbis ez derült ki vallomásából.

De rendőrségi forrásokra hivatkozva a helyi sajtó kiderítette, Jamagami bosszút esküdött, miután állítása szerint egy eddig ismeretlen vallási szekta tönkretette édesanyja életét. Privát információgyűjtése során pedig Jamagami megtalálta és elhitte azokat az internetes összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint Abe is a szekta titkos tagja.

A pénteki gyilkosság, amely során egy Narai köztéren tartott választási kampánybeszéde alatt Abe Sindzót Jamagami egy házi készítésű puskával hátba lőtte, óriásiu médiafigyelmet keltett világszerte, a japán hatóságok pedig 90 fős, különleges csoportot hoztak létre annak kivizsgálására.

(Kiemelt kép: Abe Sindzó és gyilkosa. Fotó: OSHIHARU OTANI / JIJI PRESS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.