Eltemették Abe Sindzót

Búcsút vettek kedden Japánban Abe Sindzó volt miniszterelnöktől, aki ellen a múlt héten követtek el merényletet egy Narában tartott kampánybeszéd során.

2022. július 12., 14:09

Szerző:

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben, szűk körben tartották, az elhunyt családja és barátai részvételével. A résztvevők között ott volt az Abét többször személyes jóbarátjának nevező Kisida Fumio miniszterelnök is, akinek pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és szövetségesei két nappal a merénylet után elsöprő győzelmet arattak a felsőházi választásokon, valamint Josihide Szuga, Abe utódja a miniszterelnöki székben. 

Ezt követően a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották. 

A halottaskocsi és a kísérő autók a krematórium felé menet elhaladtak Abe karrierjének több jelentős állomása, egyebek között a parlament és az LDP épülete előtt is. Az út mentén mindenütt gyászoló tömegek álltak. 

Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter – Abe Sindzó testvére – terroristacselekménynek nevezte a merényletet. „Én a fivéremet, Japán pedig egy pótolhatatlan vezetőt vesztett el” – fogalmazott Twitter-üzenetében a tárcavezető, hozzátéve, hogy az egykori miniszterelnök „az életét adta a politikáért és az ország védelméért”. 

A hétfői virrasztáson több mint kétezren vettek részt, egyebek között Naruhito császár képviselője, több külföldi diplomata, illetve az ázsiai körúton tartózkodó Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is. 

Josimasza Hajasi japán külügyminiszter azt mondta, hogy 259 ország, nemzetközi szervezet és terület összesen több mint 1700 gyásztáviratot küldött. 

Abe Sindzó posztumusz megkapta a krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését. 

A volt kormányfőre pénteken, egy Narában tartott kampányrendezvényen lőttek rá többször, kórházba szállítása után pedig belehalt sebesülésébe. A merénylő, egy 41 éves japán férfi beismerte tettét. 

Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig.

(Kiemelt képünk: A meggyilkolt Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi (b) elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én. A 67 éves politikust július 8-án a Liberális Demokrata Párt választási kampányrendezvényén lőtték le beszéde közben a Japán középső részén fekvő Narában. MTI/AP/Hiro Komae)