Az Apple vetheti be az új Pegasus-kémszoftvert?

A cég alkalmazottjai tiltakoznak.

2021. augusztus 14., 19:54

Szerző:

Heves vitát és ellenállást váltott ki az Apple azon lépése, hogy egy gyerekekről készült pornográf felvételek után kutakodna az amerikai iPhone felhasználók eszközén és a számítógépeken –  írta meg a Reuters. Az ötlettel egy héttel ezelőtt rukkolt elő az óriáscég, a vállalat alkalmazottai között kiverte a biztosítékot az ötlet: több mint 800 üzenettel árasztották el a vállalat belső, Slack-es csatornáját. 

A Reutersnek nevük elhallgatását kérő vállalati dolgozók nyilatkoztak. Sokan vannak, akik úgy vélik, hogy az Apple új funkciója fegyver lehet az elnyomó kormányok számára, a rezsimek képviselői anyagokat kereshetnek, hogy cenzúrát vagy erőszakot alkalmazzanak. A dolgozók körében a vállalat több korábbi biztonsági módosításai is aggodalmat keltettek. A Reuters szerint az Apple a magánélet védelmében tett intézkedéseivel saját pozitív megítélését teszi kockára. 

(Kiemelt kép illusztráció: Apple bolt, München Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).