Az afgán nők alapból jogosultak a menekültstátuszra az EU ügynöksége szerint

Az afgán nők és lányok a tálibok által bevezetett korlátozások miatt üldöztetés kockázatának vannak kitéve, ezért általában véve jogosultak a európai menekültstátuszra – olvasható az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön közzétett értékelésében.

2023. január 26., 21:00

Szerző:

Az elemzés, amely az EU-tagországok együttműködésével készült, megállapítja, hogy a tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat. 

Az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük az EUAA jelentését a menedékkérelmek elbírálásakor, ugyanakkor a döntést egyénileg és eseti alapon hozzák meg az illetékes hatóságok. 

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába. 

Az EUAA szerint továbbra is Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő az EU-ba: csak tavaly novemberben mintegy 12 ezer afgán állampolgár nyújtott be igényt menekültstátuszra.

(Kiemelt képünk: Egy burkába öltözött nő sétál egy kislánnyal Kabul egyik utcáján 2022. május 7-én. A tálibok május 7-én a hatalomátvételük óta a legkeményebb korlátozásokat vezették be az afganisztáni nőkre, elrendelve, hogy nyilvánosan teljes mértékben fedjék el magukat, ideális esetben a hagyományos burkával. Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP)