Legyen óvatos! Így verik át az autósokat a csalók külföldön

Kellemetlen meglepetések érhetik az autósokat külföldön a csalók miatt.

2024. július 12., 14:22

Szerző:

Aki autóval indul külföldre, annak érdemes körültekintőnek lennie, a csalók Szlovéniában is átverésekkel próbálkoznak – figyelmeztetett a Dívány.hu a Magyar Autósklub szlovén társklubja, az AMZS információira hivatkozva.

Bármikor előfordulhat, hogy az autós bajba kerülnek az utakon, a nyári szabadságok alatt pedig még többen indulnak útnak, ilyenkor növekszik az ilyen esetek száma. Leggyakrabban műszaki problémák állnak elő, különösen a nyári hőségben, ilyenkor pedig a működésképtelen járművek miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek az autósok.

A kisebb-nagyobb balesetek esélye is növekszik a forgalom növekedésével arányosan, és ilyenkor szükség lehet az érintett járművek elszállítására. Az autómentők segítsége ilyenkor nélkülözhetetlen, Szlovéniában pedig éppen ezt használják ki a csalók.

A kiszolgáltatott helyzet kedvez a csalóknak

Külföldön a helyi körülmények ismerete nem mindig adott, a csalók pedig ki is használják ezt, illetve azt is, hogy áldozataik segítségre szorulnak. A legtöbb esetben az autópályákon rekedt sofőröket környékezik meg, és az AMZS alvállalkozóinak adják ki magukat, így hiteles szakembereknek tűnhetnek.

Az autók elszállításában valóban segítenek, csakhogy ezt követően benyújtják a számlát, amely akár a piaci ár tízszerese is lehet. A bajba jutott autósok helyzetükből adódóan nem gyanakodnak, és hajlandóak kifizetni az irreálisan magas árakat is, hogy megoldódjon a problémájuk.

Fontos tudni, hogy Szlovéniában csak az AMZS javíthatja meg a meghibásodott járműveket, ha pedig valaki a leállósávban kénytelen megállni, vagy egy jármű akadályozza az autóforgalmat, akkor a Szlovén Autópálya Társaság (DARS) szállíthatja el a gépjárműveket.

Arra kérnek mindenkit, hogy a feszült helyzet ellenére is legyenek körültekintőek. A hivatalos elszállításra jogosult autómentők magukon viselik a szolgáltató logóját, és ezt érdemes is ellenőrizni. Gyanús lehet az is, ha az autójuk lerobbanását követően erőszakosan próbálják meg felajánlani a segítségüket az autómentőnek tűnő személyek.

Figyelmeztettek, hogy senki ne kössön megállapodást ilyen módon, és abba se egyezzen bele, hogy ezek a csalók a saját szervizükbe szállítsák a gépjárművet. Sok esetben szakszerűtlenül javítják meg a meghibásodott autókat, ennek ellenére komoly költségeket számítanak fel a tulajdonoknak.

Aki Szlovéniában bajba kerül az autóutakon, annak azt javasolják, hogy csak az AMZS-től kérjen segítséget a hivatalos weboldalon, illetve az 1987-es segélyhívón keresztül, és várja meg, amíg a szakemberek kiérkeznek a helyszínre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)