Ennyi idő alatt gyógyulnak meg a koronavírussal megfertőződött gyerekek

A 12 éven felüli gyerekek átlagosan lassabban gyógyultak meg, mint a fiatalabb társaik.

2021. augusztus 4., 14:37

Szerző:

Egy új brit kutatás szerint átlagosan hat nap után meggyógyulnak a koronavírussal megfertőződött gyerekek, írja az MTI. A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lapban bemutatott tanulmány a szerzők szerint az első átfogó kutatás a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről.

A vizsgálat alapját azok a tünetek adták, amelyeket az érintett gyerekek szülei vagy nevelői jelentettek le egy applikáción keresztül a pozitív koronavírusteszt után. 2020 márciusa és 2021 februárja között 75 529 lejelentett, tüneteket mutató 5 és 17 év közötti gyermek koronavírustesztje közül, 1734 gyereké lett pozitív. Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél, a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.

Ritkán fordult csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradtak a tünetek: a vizsgált esetek 4,4 százalékánál. Nyolc hét után a gyerekeknek csak kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt tüneteket. „Megnyugtató, hogy a Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony” – mondta Emma Duncan, a tanulmány vezető szerzője.

Az idősebb gyerekek kissé tovább voltak betegek, átlagosan hét napig, míg az 5-11 év közöttiek tünetei átlagosan 5 nap után elmúltak.
A több mint négy hét után is tüneteket érző gyerekek aránya is magasabb volt az idősebb korosztályban (5,1 százalék), mint a fiatalabbaknál (3,1 százalék).

A tanulmány szerzői ugyanakkor a vizsgálat gyengeségének ismerik el, hogy a tüneteket nem vizsgálták és nem hasonlították össze, ebben a szülők szubjektív megítélése játszott nagy szerepet. Mivel a vizsgálat a 2021 februárjával záruló időszakot vizsgálta, nem világos, hogy eredményei a koronavírus delta variánsára is érvényesek lehetnek-e. Ez csak tavasszal terjedt el Indiából indulva az Egyesült Királyságon át Európában.

(Kiemelt kép: Egészsgügyi dolgozók mintát vesznek egy gyermektől koronavírus teszthez Vuhanban, 2021. augusztus 3-án. Fotó: STR/AFP)