Afelé tart Oroszország, amit Putyin évek óta próbál megelőzni

Oroszország népessége történelmi csökkenésnek indult, a háború miatt veszteségek, a kivándorlás és a folyamatosan csökkenő születési ráta miatt.

2022. október 20., 11:10

Szerző:

Vlagyimir Putyin éveken keresztül próbálta szinten tartani Oroszország népességét, de a háború miatt ez most folyamatosan csökken. Az orosz-ukrán háborúban több tízezren haltak meg, jelenleg 300 ezer tartalékost hívtak be a részleges mozgósítás részeként, ezelelől pedig hasonlóan több tízezren menekültek el az országból – mindez pedig keresztbe tesz Putyin tervének, hogy stabilizálja Oroszország népességét – írta a Fortune a Bloomberg nyomán. 

A háború okozta bénító zavarok összeadódnak a népesedési válsággal, amelynek gyökerei az 1990-es években, a szovjet felbomlást követő gazdasági nehézségek időszakában kezdődtek. Alekszej Raksha független demográfus „tökéletes viharnak” nevezi a helyzetet.

A Putyin-kormány tervei azt a célt tűzték ki, hogy 2022-ben megkezdik a népesség csökkenésének megfordítását, hogy 2030-ra újra növekedésnek induljon. A részleges mozgósítás bejelentése előtt hetekkel azonban egy zárt ajtók mögötti megbeszélés belső jelentéséből kiderült, hogy a tisztviselők már arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a célok nem reálisak.

A koronavírus és a migrációs hullámok következményeire hivatkozva arra jutottak, hogy 2030-ra 416 700 fős népességcsökkenésre lehet számítani. Ha az orosz katonai műveletek a következő hónapokban a várakozásoknak megfelelően folytatódnak, akkor is Oroszországban 1,2 millió születéssel kevesebb lesz, ami az orosz modern történelem legalacsonyabb száma  – mondta Igor Efremov, a moszkvai Gaidar Intézet kutatója és demográfiai szakértője. A halálozások száma Oroszországban évente megközelítik kétmilliót. Bár a világjárvány idején megnőtt a halálozások száma, tavaly pedig megközelítette a 2,5 milliót.

Lesz ez még rosszabb is

A születési ráta csökkenésének hatása annál erősebb lesz, minél tovább tart a mozgósítás – mondta Efremov. Szerint a háború miatt a legtöbb pár családalapítási tervei teljesen megsemmisülnek. 

A demográfiai számvetés elérkezett Oroszország számára, amelynek gazdasága jelenleg kong a fiatal munkavállalókból, ezen pedig a demográfia stangálása, vagy csökkenése még tovább fenyeget. A Bloomberg Economics fél százalékra becsüli Oroszország potenciális növekedési ütemét, ami két százalékpontos csökkenést jelent a háború előtti értékhez képest – a demográfiai tényezők és a leminősítés mintegy negyedét teszik ki.

Míg a demográfiai traumák általában évtizedek alatt játszódnak le, addig az orosz-ukrán háború következményei a legrosszabb forgatókönyveket teszik még valószínűbbé – és a vártnál sokkal hamarabb.

Putyin számára az orosz demográfia már régóta egzisztenciális kérdés, és éppen tavaly jelentette ki, hogy „Oroszország népének megmentése a legfőbb nemzeti prioritásunk”. Eszerint próbálta növelni az átlagos életkort, kedvezményeket adott a családoknak, anyáknak. Viszont Oroszország népessége 2018 óta csökken, és ezen a világjárvány és a háború csak tovább rontott.

A katonai hadjárat és a mozgósítás folytatása katasztrofális lenne Efremov szerint. Hangsúlyozta, hogy valószínűleg mindössze egymillióra csökkenne a születések száma a 2024 közepéig tartó 12 hónapban. A termékenységi ráta elérheti az egy nőre jutó 1,2 gyermeket, amit Oroszország csak egyszer, 1999-2000-ben ért el. A népesség stabilan tartásához 2,1-es termékenységi arányszámra lenne szükség migráció nélkül.

„Valószínű, hogy a jelenlegi kilátástalan körülmények miatt sok pár elhalasztja a gyermekvállalást, amíg a helyzet stabilizálódik” – mondta Elena Churilova, a Közgazdasági Felsőoktatási Intézet Népesség és Egészség Nemzetközi Laboratóriumának tudományos munkatársa. „2023-ban valószínűleg a születési ráta további csökkenését fogjuk látni”.

(Kiemelt kép: Egy férfi a régi szovjet zászlóval egy Lenin-szobor mellett a május 1-ei ünnepségen Moszkvában, Oroszországban. Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)