A WHO továbbra is kiáll az AstraZeneca oltás hatékonysága mellett

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az európai régióban eddig 171 millió adag védőoltást adtak be, az európai lakosság közel 13 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, és csaknem hat százaléka mindkettőt.

2021. április 15., 17:09

Szerző:

A fertőzöttek számának csökkenésére utaló első jelek ellenére továbbra is „súlyos" a koronavírus-járványhelyzet Európában – figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely egyúttal ismét állást foglalt az AstraZeneca vakcinája mellett – írja az MTI.

„Világosan kell fogalmaznunk: a fertőzöttek száma csökkenésének korai jelei nem egyenértékűek az alacsony fertőzöttségi arányokkal. A vírus terjedését kell mérsékelni és alacsony szinten tartani, hogy felülkerekedjünk a járványon" – mondta egy sajtótájékoztatón Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Európában nemrég haladta meg az egymilliót a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma. Hetente átlagosan 1,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak, ami percenként átlagosan 160 újabb fertőzöttet jelent.

A vírus előfordulása csak az idősebbek között csökken, amit a WHO az oltási kampányoknak tulajdonít: a koronavírus-halálesetek száma 30 százalékkal csökkent a 80 évesnél idősebbek körében Európában, ami a legalacsonyabb arány a járvány kezdete óta. A kórházakra nehezedő nyomás továbbra is nagy, és továbbra is érkeznek beszámolók az egészségügyi intézmények telítettségéről a régió országaiból – figyelmeztetett a WHO, kiemelve, hogy a kórházi kezelésre szorulók és az intenzív osztályon fekvők száma egyéves rekordot döntött Franciaországban.

A WHO szerint az európai régióban eddig 171 millió adag védőoltást adtak be, az európai lakosság közel 13 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, csaknem hat százaléka pedig mindkettőt.

Kluge beszélt az AstraZeneca védőoltásáról is, amelynek használatát több országban felfüggesztették tromboembóliás esetek miatt. A WHO európai igazgatója szerint „nagyon kevés számú ilyen esetről van szó" a között a 200 millió ember között, aki már megkapta az AstraZeneca védőoltását. „Ezzel kapcsolatban nincs helye kétségnek: az AstraZeneca vakcinája hatékony a kórházi kezelést igénylő megbetegedések kialakulásának csökkentésében és a halálozások megelőzésében. A WHO minden egészséges felnőtt számára ajánlja, hogy a lehető leghamarabb védettséget szerezzen a SARS-Cov-2 új típusú koronavírussal szemben" – mondta.

A tromboembóliás esetek miatt egyes országok csak bizonyos életkor felett ajánlják az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, Dánia azonban egyedülálló módon szerdán bejelentette, hogy teljesen felfüggeszti annak használatát. A WHO közölte: tiszteletben tartja Dánia – amely egyébként a WHO európai központjának székhelye – szuverén döntését arról, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca vakcináját. Kluge sajtótájékoztatóján elmondta: a dán hatóságok vizsgálják annak lehetőségét, hogy szegény országoknak küldjék az AstraZeneca-vakcinából maradt mintegy 200 ezer adagot.

 (Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.