A szlovák államfő bírálja a Szputnyik V beszerzését, Prágában fontolgatják az orosz vakcina alkalmazását

Zuzana Caputová szerint nem lehet diplomáciai sikernek tekinteni a kormány részéről az orosz vakcinák megszerzését. Közben Prágában Jan Hamácek cseh miniszterelnök-helyettes támogatta az orosz vakcinával való oltást.

2021. március 3., 07:26

Szerző:

A szlovák államfő kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével, és a megbeszélés után azt mondta: az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker. „Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára” – idézte a szlovák média Caputovát.

Az államfő leszögezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

„Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része” – mondta Caputova, burkoltan bírálva Igor Matovic miniszterelnököt, aki sok kritikát kapott amiatt, hogy személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, miközben nyugati oltások esetében ilyet nem tett.

Zuzana Batova azt mondta az államfővel folytatott megbeszélés után, hogy a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat, és a SÚKL még nem kapta meg azokat az anyagokat, amelyek szükségesek az oltás minőségének és biztonságosságának megismeréséhez. Szerinte ez példátlan helyzet a SÚKL történetében.

Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A négypárti szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Matovic gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Közben Prágában Jan Hamácek miniszterelnök-helyettes azt mondta kedden újságíróknak, hogy támogatná a Szputnyik V-vel való oltást Csehországban. Mint fogalmazott: felkínálná ezt a lehetőségeket azoknak, akik be akarják oltatni magukat az orosz vakcinával. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharm oltóanyagáról is. Azt mondta, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinákkal kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani.

A hét végén Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv engedélyét.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.