A szerb elnök nagyon szeretné a harmadik vakcinát is

Aleksandar Vučić kínai vakcinát kérne, ha lehet.

2021. július 17., 08:17

Szerző:

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke bejelentette, hogy szeretne harmadik oltást is kapni, és úgy véli, az orvosi szakma hamarosan meghozza a döntést, hogy azok, akiket több mint hat hónapja oltottak be, megkaphassák a harmadik adag vakcinát is. Vučić korábban a kínai oltóanyagot kapta meg, azt mondta, harmadik oltásként is abból szeretne kapni. „Várom, hogy ajánlott-e ugyanolyan oltást felvenni, ha nem lesz erre vonatkozó szakmai tanács, akkor ugyanazt kérem, amit először kaptam” – tette hozzá, írja az N1.

Vučić elmondta, azok az emberek, akik hat hónappal ezelőtt kapták az oltást, már nem olyan rezisztensek, könnyebben megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, ezért szükség van harmadik oltásra is.

Az elnök szerint a kínai vakcina lassabban termeli az antitesteket, mint a Pfizer, az Astra-Zeneka és a Szputnyik, de egy hagyományos kínai oltóanyagnak nevezte azt, amelynek egyáltalán nincs kockázata. Elmondta továbbá, hogy Szerbiában most rosszabb a helyzet a fertőzöttek számát tekintve, mint korábban, és ismét arra kérte az embereket, hogy oltsák be magukat. Az országban bár emelkedik a fertőzöttek száma, a pénteki adatok alapján, nem halt meg senki a vírus miatt.

Magyarországon hasonló a helyzet. Orbán Viktor péntek reggel azt mondta, egyelőre nincs olyan állásfoglalás, ami szerint hasznos lenne a harmadik oltás, ennek ellenére bejelentette, hogy annak aki szeretné, lehetővé teszik a harmadik vakcina felvételét.

(Kiemelt kép: Fotó: John Thys / Pool/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.