06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

A spanyolok háromnegyede akar oltást

83 százalékuk szeretné beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen.

2021. február 18., 20:44

Szerző:

Spanyolországban hónapról hónapra egyre többen akarnak oltást kapni, legalábbis ez derült ki az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön közzétett felméréséből. Hónapról hónapra emelkedik a védőoltás támogatottsága, ami januárban 72,5 százalék volt, decemberben viszont mindössze 32,5 százalék.

A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig a lakosság 5,8 százaléka kapta meg a szükséges két adagot a rendelkezésre álló vakcinákból. A hatóságok szerint nyáron elérik a 70 százalékos átoltottságot, ezzel a járványügyi szakemberek szerint elérhető a közösségi immunitás kialakulása.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerint százezer emberből átlagosan 321-en fertőzöttek az országban, egy hete még 540 volt ez a szám.

A járványügyi vezető szerint a brit vírusvariáns a fertőzések 20 százalékáért lehet felelős az országban. Fernando Simón továbbra is arra számít, hogy március közepére a brit változat okozza majd az új esetek 40-50 százalékát.

 (Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Bús Csaba)

Nemzetközi kezdeményezést jelentett be az Egészségügyi Világszervezet hétfőn Genfben. A WHO megpróbálja 20 éven belül 2,5 százalékkal csökkenteni a mellrák miatti halálozási arányt. Hat daganatban elhunyt nő közül egy mellrákban veszti életét.