128 éves a világ legidősebb embere

A Dél-Afrikában élő Johanna Mazibuko a hivatalos okmányai szerint 1894-ben jött született, május 11-én ünnepelte a 128. születésnapját.

2022. május 22., 13:59

Szerző:

Családi körben egy bulival ünnepelte a jeles évfordulót. Az élete kész történelem, hiszen az angol gyarmati időszakban jött világra. Ezután megélte mindkét világháborút, a borzalmas Apartheid-időszakot és a rémuralom 1994-es végét is. 

- A mama nehéz, de boldog életre tekint vissza, egy ottosdali kukoricafarmon nőtt fel tizenegy testvérével, akik közül ő a legidősebb. Bár szerény körülmények között élt, de sosem panaszkodott – mondta Mazibuko egyik unokája. – Sosem tanult meg se írni, se olvasni, de ez számára nem is okozott problémát, hiszen abból élt, hogy jómódú gazdák háztartását vezette, takarított és vasalt.

Egy idősebb férfihoz ment feleségül, akitől hét gyermeke született, köztük kettő még mindig él! Összesen pedig ötven unokával és dédunokával büszkélkedhet. – Szeretettel emlékszik vissza a férjére, úgy érzi, jól bánt vele, és semmiben sem szenvedett hiányt. Lovas kocsija volt és tehenei, a tejükből a mama vajat készített, amit később árusítani is tudott – tette hozzá az unoka.

A hölgy 2001 óta él egy idősgondozóval a klerksdorpi Joubertonban, akivel az évek során össze is barátkozott – írta a Blikk.

A családtagok és a gondozók szerint Johanna kedélyállapota remek, de a fizikai állapotát tekintve bőven letagadhatna harminc-negyven évet is, hiszen csak a hallása rossz, a látása még rendben van, és görbebotra támaszkodva lassan ugyan, de tud sétálni az otthonában. Egyik kedvenc időtöltése, hogy a kisablakán át figyeli az embereket az utcán.

Johanna a mai napig sokat mosolyog, a 128. születésnapjára pedig egy partival lepték meg szerettei, ahol még egy szalagot, és egy koronát is kapott az ünnepelt. A dél-afrikai hölgy szerint azért ilyen hosszú az élete, mert friss tejet iszik és sok vad spenótot eszik.

 

(Kiemelt kép: Ezen a 2021. szeptember 13-án készült és a fukuokai prefektúra kormánya által 2022. április 25-én rendelkezésre bocsátott képen a világ legidősebb embere, Kane Tanaka japán nő látható, aki 1903. január 2-án született és 119 éves korában, 2022. április 19-én halt meg. 
Handout / Fukuoka Prefectural Government / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.