Völner ügyvédje: nem az én dolgom kideríteni az igazságot

Papp Gábor hisz a védencének, szerinte egyébként sem az ügyvéd dolga kideríteni az igazságot, hanem a bíróé.

2023. május 26., 09:36

Szerző:

Ügyfelei között szép számmal akadnak ismert emberek, politikusok, vállalatvezetők, médiaszemélyiségek. Ha valaki be akarja sorolni ebbe vagy abba a politikai táborba, nincs könnyű dolga: egyszerre védi Völner Pált, a korrupcióval vádolt volt fideszes miniszterhelyettest és Horváth Csaba szocialista politikust. Ő Papp Gábor, aki a hvg.hu-nak adott interjúban kijelentette: a politika ártalmasan beleavatkozhatott a Schadl–Völner-ügybe.

„Nem jelenthetem ki kategorikusan, hiszen nem tudom bizonyítani, de vannak olyan jelenségek, amelyekre nehéz más magyarázatot találni, mint hogy a politika ártalmasan beavatkozott. Mondok egy konkrét példát: a Völner-ügy. Szó nélkül elmegy mindenki amellett, hogy miért zárták le ilyen gyorsan a nyomozást. Tőlem ne várjon választ, én nem fogom tudni megmondani, de vannak sejtéseim. Nagyon szerettem volna, ha folytatják, mert volt egy sor bizonyítási indítványunk, amelyeknek nem adtak helyt. És lehetséges, hogy ha helyt adnak nekik, akkor a nyomozás végére másképp ítélik meg Völner Pál szerepét” – nyilatkozott a korrupcióval vádolt volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár védője.

Papp a büntető igazságszolgáltatásban a bíróságot függetlennek tartja, de az ügyészséget nem. Ugyanakkor „nem feltétlenül kíváncsi arra, hogy mi az igazság”, mert szerinte ennek kiderítése nem az ő dolga, hanem a bíróé. Ha az ügyfél „azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, én feltétel nélkül elhiszem. Ha ártatlannak mondja magát, elfogadom, és feltételezem, hogy őszinte velem.”

(Kiemelt képünk: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Hivatalos Facebook-oldala)

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.