Schadl–Völner-per: blöff volt az emberrablásos sztori

Vallomást tett a harmadrendű vádlott R. Róbert is, aki korábban „Gazdámnak” szólította Schald-ot, és a vád szerint segítséget kért Völnertől. Völner azt mondta a bíróságon, hogy nem is ismeri a férfit. 

2023. május 25., 11:56

Szerző:

Vallomást tett a Fővárosi Törvényszéken a Schadl–Völner per harmadrendű vádlottja, R. Róbert. Ő az a férfi, akivel Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke olyan bizalmi viszonyt tartott fenn, hogy kölcsönösen „Gazdámnak” szólították egymást.

A vád szerint R. milliókat kért azért, hogy elintézze a Mátrixsuli egyik tagintézményének hatósági engedélyét, ezzel pedig megkereste Schadlt, aki viszont Völner Pálhoz fordult segítségért. Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt azt mondta a bíróságon, hogy nem ismeri és nem is ismerte soha a férfit. A harmadrendű vádlott tagadta a vád által megfogalmazott csalást, hivatali vesztegetést, és a befolyással való üzérkedést is – írja a Hvg. Bűnösségét nem csak R., hanem Schadl György és Völner Pál is tagadta a bíróság előtt. 

A bíróság előtt R. hosszan felidézte, milyen kapcsolatban állt a tizenharmadrendű vádlottal, S. Etelkával, aki a Mátrixsuli iskolahálózatot vezeti. A harmadrendű vádlott azt mondta, soha nem kért vesztegetési pénzt sem S. Etelkától, sem mástól. Azt elismerte, hogy S. Etelkától pénzt kapott kölcsön, aztán azt is mondta, hogy arra kapta, hogy egy szakértői stábot állítson fel.

Az ügyben megjelenik egy kamu emberrablás történet is: a vád szerint R. több tízmilliót csalt ki úgy S. Etelkától, hogy azt hazudta neki az ötödrendű vádlotton, A. Tamáson keresztül, hogy elrabolták, és váltságdíjat kell érte fizetni. A kamu emberrablást R. nem tagadta a bíróság előtt, de szerinte ezt a fedősztorit azért kellett kitalálniuk, mert S. Etelka nem akarta, hogy a fia is tudjon arról, hogy nagy összeggel akar R.-nek segíteni. 

(Kiemelt kép: 168.hu montázs. Forrás: Miskolci Egyetem, MTI)