Nem unatkoztak a balatoni vízi rendészek a hétvégén

A balatoni vízi rendészek 51 embert mentettek ki az elmúlt hétvége alatt.

2024. július 10., 14:50

Szerző:

Volt munkája bőven a balatoni vízi rendész kollégáknak a hétvégén, számolt be egy Facebook-posztban a Magyar Rendőrség.  „Ahogy itt az újabb hőségriadó, mindenki igyekszik megragadni a lehetőségeket a hűsölés reményében. Kézenfekvő lehetőség a Balaton, ezzel egész biztosan egyetértenek vízirendész kollégáink is, bár tény, hogy ezen a hétvégén sem unatkoztak. Július 5-7. között 27 esetben mentettek, összesen 51 bajbajutottat.”

A posztban a rendőrök hasznos tanácsokat is adtak, amivel megelőzhetőek a fenti esetek. Mindenkit arra kértek, hogy ha nem biztos magában, csak a sekély vízben fürödjön. Mindenki maradjon partközelben, ha SUP-ozik. 11 és 16 óra között senki ne tartózkodjon sokáig a nyílt vízen. Senki ne strandoljon alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt. 

Elsőfokú viharjelzésnél (45 villanás/perc) a parttól maximum 500 méterre távolodjon el. Ilyenkor már ne használjon csónakot vagy más vízi sporteszközt. Még másodfokú viharjelzésnél (90 villanás/perc) tilos a strandolás. Ilyenkor már ne menjen a vízbe, illetve haladéktalanul hagyja el azt. Ha mégis bajba kerülne, hívja a 1817-es számot!

A vízi rendészek mellett a vízimentők tanácsait is jó tudni

A vízimentők is megosztottak korábban jó néhány tanácsot, amivel megelőzhetőek a tragédiák. Először is, aki nem tud úszni, vagy nem jól úszik, ne menjen a derekánál mélyebb vízbe. A felfújható strandeszközök vagy egy szörfdeszka ugyanis nem mentik meg veszélyhelyzetben a gyenge úszástudással rendelkezőket. Nagyon gyakori oka a vízbefulladásnak az, hogy valaki pánikba esik. Ami akkor is előfordulhat, ha bőven leér a lába a vízben.

Tele hassal nem szabad vízbe menni, ahogy felhevült testtel sem. Minden esetben be kell mosakodni, és különösen fontos figyelni, ha SUP-ozik, vízibiciklizik az ember. Akkor is hűtse le pár percenként magát, ha nem akar vízbe ugrani ezekről az eszközökről, hiszen be is eshet, ami akár életveszélyes is lehet. 

Gyermeket nem szabad egyedül hagyni, még sekély vízben sem. Akkor sem, ha van rajta valamilyen mentőeszköz. Ha horgászni, evezni indul, mindenképp legyen önnél mobiltelefon (feltöltve!), vízálló tokban, nyakba vagy vállra akasztva. Sportoláskor fontos a mentőeszközök használata.Ugrálni pedig csak nagy elővigyázatossággal szabad. Mielőtt ugrálni kezdene, mindenképp ellenőrizze, hogy milyen mély a víz.

(Kép forrása: Magyar Rendőrség Facebook oldal)