Veszélyes állatot találtak a Balatonban, a nyaralók épségét is fenyegette

A fürdőzők is veszélyben voltak a Balatonban egy nem őshonos állat miatt.

2024. július 9., 17:00

Szerző:

Egy csalihalas hálóban egy meglehetősen szokatlan, a Balatonban és hazánkban nem őshonos állatot találtak, amely komoly veszélyt jelentett az emberekre is – számolt be róla az Időkép.

Egy horgász éppen egy a Balatont és egy kisebb tavat összekötő vizesárokból próbálta kivenni a horgászáshoz ideális csalinak számító, apró, sneci néven ismert halak fogásához használt hálóját, amikor arra lett figyelmes, hogy egy aligátorteknős is bekerült a hálóba.

Ez az állat eredetileg az Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, és nem egy átlagos teknősfajról van szó, ugyanis kifejezetten agresszív fajta, amely a harapásával komoly sérüléseket is okozhat, és nem fél megtámadni az embert sem.

A 20 centiméteres páncélzattal rendelkező aligátorteknős Balatonőszöd és Balatonszárszó között került elő – minden valószínűség szerint a felelőtlen tulajdonosa engedte a tóba.

A Balatonban senki nem számít ilyen állatra

Hazánk legnagyobb tavában nem élnek olyan állatok, amelyek veszélyt jelenthetnének, bár néhányan megijednek a vízisiklóktól, és a hattyúk is belecsíphetnek a túl közel merészkedőkbe, de valójában senkinek nem kell tartania az itteni élővilágtól.

Éppen ezért csak a szakavatott személyek képesek felismerni, hogy egy agresszív aligátorteknősről van szó, amelyet jobb elkerülni. Egy felnőtt hím példány akár 70-80 centiméterre is megnőhet, így pedig már könnyedén elejthet nagyobb állatokat is.

A Balatonból kifogott példány a kőröshegyi Teknős Parkba került, melynek tulajdonosa, Pécsi Tibor elmondta, hogy ez a teknősfajta egyébként nagy tűrőképességgel rendelkezik, így könnyen alkalmazkodik a környezetéhez. Véleménye szerint egy terráriumi példányról van szó, amelyet a felelőtlen tulajdonosa itt engedett szabadon – sajnos nem ez az egyetlen hazai eset, amelyről tudomása van. Szerencsére ez a teknős előkerült, ami örvendetes, hiszen rendkívül erős harapása van, és akár egy lábujjat is képes leharapni, egy kisgyerek esetében pedig még súlyosabb sérülésekkel lehet számolni.

A szakember arról is beszámolt, hogy a napokban Balatonfűzfőről is kapott egy telefonhívást, ahol egy vörösfülű ékszerteknőst találtak, ám sajnos ez a példány később megszökött. Bár ezt a fajtát gyakran tartják házikedvencként, ám a természetben hatalmas károkat idézhet elő, ugyanis olyan állatokat és növényeket fogyaszt, amelyek hazánkban védettek, és az őshonos fajokat is képes kiszorítani, amennyiben egy adott területen elszaporodik.

Budapesten a Feneketlen-tóban is találtak már több példányt, amelyeket a szakemberek igyekeznek kiemelni és a megfelelő helyre szállítani. Pécsi Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy aki ilyen fajtába tartozó, a természetre és akár az emberekre is veszélyt jelentő példányokat talál a természetben, esetleg nem tudja azokat tovább gondozni, a szabadon engedés helyett vegye fel a kapcsolatot egy teknősökre szakosodott állatkerttel, amilyen például a kőröshegyi Teknős Park, amelyek képesek ezeknek az állatoknak a megfelelő, elkülönített tartására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)