Luxus lett a Balaton-átúszás, háborognak a családok

Iszonyúan megdrágult a Balaton-átúszás nevezési díja, egy négyfős család 74 ezer forintot fizethet érte. 

2024. július 5., 11:32

Szerző:

Már az elmúlt években is fokozatosan drágult a Balaton-átúszás nevezési díja, de az idei áremelés minden eddiginél magasabb árakat eredményezett – írta meg az Economx. A 42. Lidl Balaton-átúszáson várhatóan mintegy 11 500-an vehetnek részt az idén, egyénenként pedig egységárú nevezési díjat kell fizetni. A nevezési díj a teljes, 5,2 kilométeres távra tavaly már 16 ezer forintból is megoldható volt, addig idén már annak is 17 500 forintot kellett fizetnie érte, aki az első árfordulóban, azaz április 22-ig megtette ezt. Aki most akar jelentkezni, már csak 18 500 forintért teheti meg, ha nincs kedvezményre jogosító Spuri Aranykártyája.  

Ez az összeg azonban tovább dagad, ha valaki csak a helyszínen szeretne nevezni (amire csak akkor van lehetőség, ha előzetesen nem telik be a létszámlimit), ebben az esetben ugyanis fejenként 20 ezer forintot kérnek el tőlünk a szervezők, az Aranykártyával rendelkezőktől pedig 18 ezer forintot. Két évvel ezelőtt, 2022-ben a helyszíni nevezés 13 ezer forintba került, az Aranykártyásoknak pedig csupán 10 ezer forintba. Mivel semmilyen családi kedvezmény nem vehető igénybe, sok család számára, akiknek már nyári tradícióvá vált az éves sportprogram, lényegében luxussá vált az esemény. Az elégedetlenségüknek többen hangot is adtak a szervezők közösségi oldalán, és pénzlehúzással vádolták őket. 

Így reagáltak a Balaton-átúszás szervezői a kritikákra

A drasztikus áremelkedés okozta indulatok miatt a szervezők is kénytelen voltak az ügyben megszólalni. Mint közleményükben írják, „egy 12 ezer főt megmozgató esemény több apró részletből áll össze, amelynek folyamatát és mélységét a résztvevők általában nem ismerik, és nem is kell ismerniük, hiszen nekik csak jól kell érezniük magukat az eseményen.”

Elsőként a szervezők azt emelik ki, hogy a Balaton-átúszást évente csak egyszer lehet teljesíteni. Emiatt pedig egy több száz fős szervezői csapat több hónapos, összehangolt munkájára van szükség, ami a vízirendészet, vízimentők, meteorológusok és vitorlásklubok munkájából tevődik össze. Szintén kiemelik még a biztosított útvonal mellett található, mintegy 150 vitorlásból álló úszófolyosó, valamint a vízirendészet, az orvosi személyzet és az esemény infrastruktúrájának költségeit is.

(Képünk illusztráció, forrás: Balaton-átúszás hivatalos Facebook-oldala)

07:33

A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.