Választás: komoly dilemmában Vitézy Dávid

Bár már megjelent a Fővárosi Választási Bizottság határozata, miszerint Karácsony Gergely megnyerte a vasárnapi főpolgármester-választást, ezt még Vitézy Dávid megvétózhatja.

2024. június 11., 12:30

Szerző:

Vészesen fogy Vitézy Dávid ideje, miután megjelent a Fővárosi Választási Bizottság határozata arról, hogy Karácsony Gergely megnyerte a vasárnapi főpolgármester-választást. Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, az eredmény nagyon szoros volt, a regnáló főpolgármester kihívója, Vitézy Dávid csupán 324 szavazattal kapott kevesebbet. Ezért a kihívó már a választás éjjelén úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti véglegesnek az eredményt, a több mint 24 000 érvénytelen szavazat miatt újra kell számolni a voksokat.

A most megjelent határozat ellen június 13-án 16 óráig fellebbezhetnek a felek, azaz „az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet”. Vitézy Dávidnak tehát ennyi ideje lesz arra, hogy valamilyen szabálysértés miatt újraszámlálást kérjen. Hiszen ezt csak ennek okán tudja megtenni, pusztán a szavazatok különbsége nem ad okot az újraszámlálásra.

Magyarán Vitézy Dávid kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen. Ráadásul a bizottságnak érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania a beadványt, ha a benyújtó nem jelöli meg konkrétan a jogszabálysértést, és nem szolgáltat rá konkrét bizonyítékokat – azaz Vitézy Dávidnak pontosan meg kell mondania, hogy melyik szavazókörben és milyen szabálysértést tud konkrétan bizonyítani.

Karácsony kis huzavonára számít

„Úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság” – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester még hétfő hajnalban, közvetlenül a választási eredmények megjelenése után. Hozzátette, tudja, még lesz egy kis huzavona, mire pontot lehet tenni a főpolgármester-választás folyamatának a végére, de hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű, szabad és szolidáris városnak.

Ezen felül a főpolgármester szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen. Ám az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek és a magyar polgárok nem akarnak már Orbánisztánban élni és mutatja azt is: új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is. Mint ahogyan „ez azt is jelenti, hogy az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra kell találnunk azért, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak”.

(Kiemelt képünkön Vitézy Dávid. Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.