Varga Mihály határozottan ideges, mert Matolcsy György újra miniszteri székre vágyik

2018. július 12., 13:28

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank kedden hozta nyilvánosságra a Versenyképességi Tanács ülésén a 180 Lépés A Magyar Gazdaság Fenntartható Fejlődéséért című intézkedési tervet. Két hónappal az áprilisi országgyűlési választások előtt Matolcsy György jegybankelnök már bemutatta azt vezető bankároknak, közgazdászoknak. Egy akkori résztvevő azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a most közzétett anyag némileg módosult azóta, látszott, hogy Matolcsy az elmúlt hónapokban is dolgozott rajta. A portálnak nyilatkozó pénzügyi vezető szerint az MNB-elnöknek határozottan gazdasági miniszteri ambíciói vannak. Varga Mihály állítólag nem örül ennek.

Matolcsy a keddi ülésen a nyugdíjrendszertől a versenyképességen át az új technológiákig sok mindenről beszélt, ami nem a jegybank hatáskörébe tartozik. A pénzügyi vezető szerint „ez Varga stábját határozottan idegessé tette”, és állítólag a miniszter maga sem nézi jó szemmel Matolcsy túlterjeszkedő ambícióit.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A portálnak már korábban is azt mondták gazdasági minisztériumi forrásaik, hogy Vargát határozottan zavarja, hogy Matolcsy rendszeresen igyekszik befolyásolni a gazdaságpolitikát. Matolcsy volt az „unortodoxia” elvének kitalálója, ami szintén azt erősíti, hogy sosem tett le arról, hogy tevékeny alakítója legyen a magyar gazdaságpolitikának.

A Népszavának több forrás is megerősítette, hogy Matolcsy gazdasági miniszter szeretne lenni. Ez a hír már többször felmerült, de nem bizonyult igaznak, ráadásul nem sokkal a kormányalakítás után egy minisztercsere nem mutatna jól.

Egyes hírek szerint ha a jegybankelnököt mégis kinevezik miniszterré, az MNB élén Rogán Antal válthatja, akit azonban a szakma egyértelműen elutasít. Olyan információ is eljutott a portálhoz, hogy Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kerülhet az MNB elnöki székébe, az ő szakmai elismertsége lényegesen nagyobb a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéénél.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.