Időjárás: vasárnap igazán a hasunkra süt a nap

Igazi, nyári időjárással búcsúzik az április. Bármilyen szabadidős tevékenységet bátran tervezhetünk vasárnapra.

2024. április 27., 15:45

Szerző:

A gomolyfelhők mellett a vasárnapi időjárás során már kevés fátyolfelhőzet is megjelenik az égen, de összességében sok napsütésre számíthatunk – írja a Hungaromet.

Éjszakára átmenetileg összeesnek a gomolyfelhők, és kiderül az ég. Csapadék hazánk nagyobb részében nem várható.

A déli, délkeleti szelet élénk, főként az Északnyugat-Dunántúlon olykor erős, vasárnap helyenként viharos lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 3 fok köré is lehűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 27 fok között várható.

Egyre melegebb és szárazabb idő gyorsítja ismét a növények fejlődését


Az elmúlt tíz nap hűvös időjárása visszavetette a vegetáció idő előtti, rendkívül gyors fejlődését, ami a megelőző időszakot jellemezte. A csapadék igen jót tett a csírázó vagy éppen kisorolt napraforgónak és kukoricának, de az őszi vetéseknek is nagy szüksége volt az esőre azzal együtt is, hogy a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is kedvező körülményeket találtak. A hétvégén ismét változik időjárásunk jellege, az előttünk álló egy hétben visszatér a száraz, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő, előtte azonban péntek hajnalban – reméljük az idén utoljára – még előfordulhatnak gyenge fagyok.

A melegfront megviselheti a szervezetet

A több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A frontérzékenység tüneteinek elkerülése


A fronthatások mindenkinél más panaszokat okoznak, de a leggyakoribbak közé tartoznak az erős fejfájás, a levertség, az ingerültség, a szédülés, a keringési problémák, vérnyomásingadozás és az alvászavarok. A benu.hu 6 tippet osztott meg, melyek mindegyike képes lehet enyhíteni ezeken a tüneteken.

1. Ki a szabadba!

Tény, hogy fejfájással és fáradtan nagyon nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy kiszálljunk az ágyból és elhagyjuk a lakást, pedig annak érdekében, hogy leküzdjük ezeket a kellemetlen panaszokat, muszáj lesz ellenük fellépni. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy ki kell mennünk a szabadba! Teljesen mindegy, hogy épp jó vagy rossz az idő, ugyanis a friss levegő jótékony hatása ilyenkor elengedhetetlen. A legjobb lenne, ha minden frontérzékeny személy rendszeresen űzne olyan sportot, ami nagymértékben növeli az állóképességét, azaz eljárna futni, kerékpározni, kirándulni, de akár a séta is jó választás lehet. A szabad levegőn végzett rendszeres mozgásnak hála jobb lesz a szervezetünk alkalmazkodóképessége, továbbá az immunrendszerünket is megerősítjük.

2. Acélozzuk meg a testünket!

Az edzettebb személyek extrémebb módszerekhez is folyamodhatnak, hogy minél jobban hozzászokjon szervezetük a frontok változásaihoz. Ehhez érdemes gyakran szaunába járni, illetve a váltózuhany is csodákra képes.

3. Aludjunk eleget!

A szervezetünknek minimum 7 óra alvásra van szüksége, főleg ha nagyon érzékenyen reagálunk a frontok változására. Próbáljunk meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni, ha ugyanis mindig ugyanolyan az alvásritmusunk, akkor enyhülhetnek a panaszaink. Ha nehezen áll be az alvás-ébrenlét fázisunk, próbáljuk ki a természetes hatóanyagú melatonint vagy fogyasszunk olyan gyógyteákat, mint a macskagyökér, orbáncfű, citromfű, komlótoboz és levendula.

4. Mondjunk le a káros szenvedélyeinkről!

Frontérzékeny személyek esetén gyakran az alkohol, a nikotin és a koffein is tovább erősíthetik az időjárás változásával járó kellemetlen tüneteket, így ajánlott lemondani ezekről. Ne igyunk sört, se kávét, illetve a dohányzásról is érdemes leszokni, ha enyhíteni szeretnénk a panaszainkon.

5. Táplálkozzunk egészségesen!

Azok a személyek, akik figyelnek a súlyukra és az étkezésükre, automatikusan egészségesebben élnek, így máris rengeteget tesznek magukért. Amennyiben gyakran jelentkeznek nálunk a frontérzékenységgel járó tünetek, ajánlott az étkezésünkre is nagyobb hangsúlyt fektetni: kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk, aminek hatására jelentősen enyhülni fognak a panaszaink. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, melyek jó rostforrások. Kerüljük a túl sok egyszerű szénhidrátot, a cukrokat, hiszen ez okozza az elhízást, ami önmagában is elég kockázati faktor.

Érdemes olyan táplálékkiegészítőket szedni, vagy természetes bevitelükre odafigyelni, mint a magnézium, a B-vitaminok - hiszen ezek hatnak az idegrendszerünkre, jót tesz a cink és a C-vitamin is.

Amikor frontok kínoznak, ne feledkezzünk meg a bőséges tiszta folyadékbevitelről sem!

6. Igyunk citromfűből készült teát!

A citromfüvet már évtizedek óta használják a frontérzékenység tüneteinek enyhítésére, ugyanis rendkívül hatékony a keringési zavarokkal, a fejfájással és a többi tipikus panasszal szemben. Készítsünk citromfű teát vagy akár tegyünk a fürdővízbe egy kevés citromfüvet, és élvezzük ki jótékony hatását!

A frontérzékenység okai a mai napig vitatottak és orvosilag nehezen támaszthatók alá. Jól lehet, van rá genetikai hajlamunk, de az életmód is nagyban befolyásolhatja. Jó, ha tudjuk, hogy a mindennapos stressz felerősítheti a frontérzékenységünket, hiszen tovább gyengíti immunrendszerünket, és alapvetően is ingerlékenyebbek, sérülékenyebbek vagyunk. A stresszorokat nehéz kiiktatni, de amennyira tudunk, törekedjünk a stressz minimalizálására! Hosszú távon alkalmazzunk szelíd gyógymódokat, melyek mind a fronthatások mérséklésére, mind a stressz csökkentésére jók.

Ilyen az akupresszúra, a masszázs és talpmasszázs, a reflexológia, a craniosacrális terápia, a relaxációs és légzőgyakorlatok vagy a jóga. Kellemes enyhülést hozhat az aromaterápia is, dörzsöljünk 1 csepp borsmenta olajat a halántékunk 2 oldalára, vagy tegyük párologtatóba, és mellé citromfű is mehet a diffúzorba.

Ha instant segítségre van szükségünk, bevethetünk váltózuhanyt is a fronthatások tüneteinek mérséklésére vagy szaunázzunk, infraszaunázzunk egyet!

(Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.