Végre jó hírek: így csökkennek az üzemanyagok árai

Tovább csökkennek az üzemanyagok árai. A gázolaj ráadásul a lélektani 600 forintot szintet is átlépi. A jó irányba.

2024. október 21., 10:59

Szerző:

Tovább csökkennek itthon az üzemanyagok árai. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal lesz kevesebb keddtől, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fizetnek kevesebbet a kutak. Így a 95-ös benzin átlagára 606 forintról 603 forintra csökken, míg a gázolaj átlagára 603 forintról 599 forintig csökken majd a hazai benzinkutakon - közölte a Holtankoljak.

Újabb KRESZ-módosítás jöhet: nagyon sok sofőrt érint

Ahogyan arról beszámoltunk, a szabálymódosítás után nemcsak a frissen jogosítványt szerzett sofőrök jelezhetnék a közlekedés többi résztvevője számára, hogy több türelmet kérnek, hanem az idősebb autósok is. A tervek szerint ugyanis a korosabb sofőrök a KRESZ-módosítás értelmében matricával láthatnák el az autóikat – írta meg a Dívány a 24.hu információra hivatkozva. 

Idős a volánnál 

Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, akkor nemsokára bevezetésre kerülhet az „Idős a volánnál” feliratú matrica. Mint ismert a friss jogosítvánnyal rendelkezők T-betűs matricával jelezhetik, hogy még kezdő sofőrök, az idősek esetében egyelőre konkrét matricakép még nincs, azonban az elképzelések alapján a veszélyjelző táblákra hasonlító piros háromszög alakú matricák lehetnek majd. Fontos kiemelni, hogy a matrica felragasztása nem lesz kötelező senki számára, a dolog önkéntes alapú lesz. 

Szigorúbb KRESZ-szabályok 

Az idősebb sofőröket érintő szigorúbb szabályozás egyébként már többször felmerült, ahogyan azt a 168.hu oldalán is megírtuk, a tervek szerint a 70 év feletti sofőrök esetében plusz feltételhez kötnék a jogosítvány meghosszabbítását. Ahogyan arról beszámoltunk régóta jelennek meg hírek arról, hogy a 70 év feletti sofőrök esetében nem lenne elegendő az orvosi alkalmassági. Bár konkrét intézkedés még nem jelent meg ezzel kapcsolatban, a szakértők szerint nem elegendő, ha csak az alkalmasságihoz kötik a jogosítvány meghosszabbítását. 

Sok balesetet okoznak a 65 év felettiek 

Az Infostart cikke szerint eddig 2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt az utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okoztak, derült ki a legfrissebb adatokból. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szerint a magyar rendszer nem elég szigorú, és a 70 év feletti sofőrök alkalmasságát nem csupán az orvosi vizsgálattal kellene mérni.

„Magyarországon is egyre több a vita arról, milyen módon lehetne javítani a közlekedési szabályokat az idősek körében. Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. Ezért fontos lenne bevonni közlekedési szakembereket, akik akár egy 20 perces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a vezetésre”

– magyarázta Kapitány Tibor, majd hozzátette, érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is sűrűbb vizsgálatokhoz kössék a jogosítvány megújítását.

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.