Olyan üzemanyag árak jönnek, hogy 10 pontos hátraszaltót dob!

A benzin 8, a gázolaj 10 forinttal lesz drágább csütörtöktől.

2024. október 9., 13:39

Szerző:

Komoly mértékben nő az üzemanyag ára csütörtöktől a kutakon, ugyanis a beszerzési árak emelkednek. A benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd a kutaknak többet fizetni − írja a holtankoljak.hu.

Az aktuális átlagárak a következők:

95-ös benzin: 590 Ft/liter
Gázolaj: 601 Ft/liter


A fentiekhez adódhat hozzá az emelés mértéke csütörtöktől.

Az elmúlt hetekben többször emelkedett a benzin ára

Amint arról a 168.hu is beszámolt a benzin ára az elmúlt néhány hétben többször is emelkedett. Ez azért érdekes, mert az első nagyobb, szeptember 17-i drágulást megelőzően hosszú ideig nem változott az üzemanyagok ára. Komolyabb emelkedés utoljára júliusban volt, onnantól kezdve azonban csökkenő tendencia mutatkozott. Mivel a drágulás a kiskereskedelmi árakon is meglátszik, ezért a mostani emelkedés is bizonyára hatással lesz a kutak árszabására. Amennyiben ez így folytatódik valószínűleg hamarosan újra átlépjük majd a 600 forintos lélektani határt.

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

 

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.